Altijd wat te leren!

150 150 admin

Een gemoedelijke sfeertje, deze woensdagmiddag in wijkcentrum Het Trefpunt in Weerselo. De verschillende tafeltjes zijn bezet door een gezelschap van zo’n 25 dames en heren die, in hun rol als ‘senior adviseur’ bij Stichting Welzijn Ouderen Dinkelland (SWO Dinkelland), regelmatig bij ouderen thuis op bezoek gaan. Maar vandaag staat er iets heel anders op het programma: een Lang zult u wonen scholingsdag!

Marja de Jong zorgt voor de werving en scholing van vrijwilligers bij Lang zult u wonen. marja_website_2Samen met SWO Dinkelland ontstond het idee om de senior adviseurs uit te nodigen voor een scholingsdag over Lang zult u wonen. “Deze mensen zijn ontzettend belangrijk om ons gedachtegoed letterlijk bij de ouderen thuis te brengen,” vertelt Marja. “Zij kunnen uitleggen en adviseren hoe zij, met hulp van Lang zult u wonen, hun huis zodanig kunnen aanpassen dat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Voorwaarde is natuurlijk dat de vrijwilligers zelf weten welke hulpmiddelen er zijn en naar wie ze de mensen kunnen doorverwijzen. Daarom organiseren we dit soort bijeenkomsten.”

Rijdende tentoonstelling
Marja en haar team trakteren de SOW-vrijwilligers vandaag op een afwisselend programma. Ze worden welkom geheten door wethouder Ilse Duursma-Wigger van gemeente Dinkelland, die haar enthousiasme over de samenwerking uit. Daarna is het tijd voor de rijdende tentoonstelling van Lang zult u wonen. Van aangepaste wc-bril tot antislip-tegels, van muurbeugels tot videobellen – allerlei hulpmiddelen om de veiligheid en het woongemak in en om het huis te vergroten komen voorbij. Drie heren die zich als wooncoach vooral bezighouden met duurzaam wonen, veiligheid en wooncomfort, hebben allerlei nieuwe ontdekkingen gedaan. “Erg interessant, die automatische raamsluiters en stoepverhogingen. Dit zijn producten die wij perfect kunnen meenemen in onze gesprekken bij mensen met een eigen woning.”
Na een hele ochtend aandachtig luisteren is er tijd om éven achterover te leunen. En zo stil als het was tijdens de presentaties, zo levendig wordt er nu op los gekletst! Uit alles blijkt dat deze vrijwilligers veel ervaring
hebben met de zorg voor ouderen. Er worden volop verhalen verteld, tips en ervaringen uitgewisseld. Maar wat weten zij van dementie? Daarover gaat het middagprogramma.

Wapperende gordijnen0003_0W9A6411
Wat zien en voelen mensen met dementie? Wat zijn de gevolgen voor hun dagelijkse handelingen zoals aankleden, eten klaarmaken, medicijnen innemen en rekeningen betalen? Met allerlei sprekende voorbeelden geeft ergotherapeut Nienke de Haan van verpleeghuis Bruggerbosch in Enschede een inkijkje in de belevingswereld van dementerenden. Ook zij moeten steeds langer zelfstandig blijven wonen. En dus is het des te belangrijk dat hun familie en mantelzorgers weten hoe zij hen zo goed mogelijk kunnen helpen. Nienke vertelt bijvoorbeeld dat een veilig en logisch ingedeeld huis erg belangrijk is. “Iemand met dementie kan al bang worden van wapperende gordijnen of een koude of spiegelende vloer. Hiervoor kunnen aanpassingen in de woning nodig zijn. Ook met simpele dingen als een contrasterende wc-bril of gekleurde sleutelhoesjes help je mensen met dementie de dingen makkelijker te herkennen.” Lang zult u wonen is er om mensen te helpen bij het signaleren én realiseren van deze aanpassingen.

Na de ‘stoomcursus’ dementie heeft Marja nog een leuke, praktische oefening voor de SOW-vrijwilligers in petto.0008_0W9A6481 In kleine groepjes oefenen ze hoe je een gesprek voert met iemand met dementie. Stel je open of juist gesloten vragen? En waarom is het belangrijk om dingen samen te vatten? “Als je weet hoe de wereld bij iemand binnenkomt, kun je daarop anticiperen,” vertelt Marja. En nog voor ze het startsein heeft gegeven, wordt er overal al druk geoefend met de rollenspelen. “Ans, hoe woon jij op dit moment…?”

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy