Checklist brandveiligheid zelfstandig wonende senioren

600 400 admin

Het aantal senioren dat langer zelfstandig thuis blijft wonen zorgt voor brandveiligheidsrisico’s in steeds meer woongebouwen. Om de brandveiligheid te verbeteren heeft Brandweer Nederland samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg de checklist brandveiligheid en zelfstandig wonen opgesteld.

Ouderen 2,7 keer zo vaak slachtoffer fatale woningbrand

Senioren worden volgens onderzoek van de Brandweeracademie en de Nederlandse Brandwondenstichting 2,7 zo vaak slachtoffer van een fatale woningbrand vergeleken met de gemiddelde inwoner. Vanwege de fysieke gesteldheid lopen thuiswonende 65+’ers daarnaast eerder verwondingen op. Door de vergrijzing is de prognose dat in 2030 jaarlijks 23 slachtoffers van 65 jaar en ouder overlijden bij een woningbrand. Dat is een stijging van 60%.

Onvoldoende aandacht voor brandveiligheid senioren

De checklist moet de brandveiligheid verbeteren voor kwetsbare groepen ouderen. Nu is daar volgens de initiatiefnemers niet altijd voldoende aandacht voor: “Ouderen zijn vaker minder goed ter been, kunnen anderen ook moeilijker helpen en vertonen relatief meer vormen van risicoveroorzakend gedrag. Denk bijvoorbeeld aan iemand met beginnende dementie die vergeet dat er een pannetje op het vuur staat. Vaak ontvangt deze doelgroep wel een vorm van thuishulp of wordt ondersteund door mantelzorgers. Lang niet altijd wordt er dan echter voldoende aandacht besteed aan de brandveiligheidsrisico’s.”

Checklist moet hulpmiddel zijn voor beheerder gebouwen

De gepubliceerde checklist moet dienst doen als hulpmiddel voor beheerders van gebouwen om de brandveiligheidsrisico’s in kaart te brengen. Met name gebouwen waarin veel ouderen wonen, zoals seniorencomplexen. Als blijkt dat er maatregelen nodig zijn, dan biedt de checklist oplossingen. Hiermee kan een woningcorporatie aan de slag, zodat de veiligheidsrisico’s beperkt worden.

Checklist zelfstandig wonen en brandveiligheid bekijken

 

Meer informatie over de checklist zelfstandig wonen en brandveiligheid is te vinden op de website van Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy