Samen dementievriendelijk

Campagne ‘Laat ze niet staan’ vraagt uw steun voor dementie

310 203 admin

Laat iemand met dementie niet staan! Dat is de boodschap van Samen Dementievriendelijk waarmee aandacht wordt gevraagd voor een dementievriendelijke samenleving. Tijdens de campagne kunt u uw steun betuigen voor een dementievriendelijk Nederland op laatzenietstaan.nl. De campagne moet eraan bijdragen dat we ons bewust worden dat dementie de komende jaren uitgroeit tot volksziekte nummer 1. En dat we er allemaal direct of indirect mee te maken krijgen. Aan de campagne werken ruim 100 organisatie, 150 ambassadeurs, maar ook 75 filialen van Albert Heijn mee. Ook Lang zult u wonen ondersteunt de campagne als vriend en samenwerkingspartner van Samen Dementievriendelijk.

Dementievriendelijke samenleving is hard nodig
Volgens Samen Dementievriendelijk is een dementievriendelijke samenleving hard nodig. In 2040 is dementie ouderdomsziekte nummer 1 en volgens het RIVM zal dementie dan een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn in Nederland. Ook voor het zo lang mogelijk zelfstandig en veilig thuis wonen en functioneren in de maatschappij heeft het ziektebeeld de nodige impact. Mensen met dementie leven gemiddeld acht jaar met de ziekte, waarvan ze de eerste zes jaar thuis blijven wonen.

270.000 mensen met dementie
Op dit moment zijn er 270.000 mensen in Nederland die lijden aan dementie. “Deze mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en het leven blijven leven wat ze altijd geleefd hebben. Dat kunnen we als samenleving mogelijk maken als we weten hoe we daarmee om kunnen gaan”, zegt projectleider Nienke van Wezel in de radio-uitzending van Wekker-Wakker. Volgens haar is het belangrijk dat we als samenleving leren om even stil te staan en naar de mensen om ons heen om te kijken. “Het kan zijn dat je niet weet of iemand dementie heeft, maar je kunt ze toch helpen. Het gaat erom dat we de handelingsverlegenheid eraf halen. Als je dementievriendelijk bent, kun je eigenlijk vriendelijk zijn voor iedereen.”

Betere hulp voor mensen met dementie en mantelzorgers
De campagne die tot 21 september op veel plekken te zien is, is een onderdeel van het programma Samen Dementievriendelijk. Een beweging die Nederland dementievriendelijker moet maken. Het initiatief is een samenwerkingsverband tussen Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS. Samen Dementievriendelijk wil zo veel mogelijk steunbetuigingen verzamelen om een sterker pleidooi te houden bij gemeenten om dementievriendelijker te worden. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in het vooruitzicht is dit volgens het campagneteam een mooi moment om hier aandacht voor te vragen.

Online steunbetuiging en een gratis training
Als u de online steunbetuiging tekent, krijgt u van Samen Dementievriendelijk een gratis training aangeboden.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy