De prijswinnaars en hun ideeën

1024 768 admin

Marcel Berwanger (rechts op de foto) en Ruben van der Sleen, de een won de Publieksprijs van de Lang zult u wonen-ideeënwedstrijd, de ander de Juryprijs. Beide AKI ArtEZ-studenten zitten in hun tweede jaar van Art & Crossmedia Design. En er zijn meer overeenkomsten. Maar ook verschillen.

Zo liggen de roots van Ruben in Houten nabij Utrecht, terwijl het voor Marcel toch al gauw zes uur reizen is naar zijn geboorteplaats, Spaichingen in de buurt van Stuttgart. Waarom iemand van zo ver in Enschede gaat studeren? “Mijn vriendin studeerde al in Nederland, eerst in Leeuwarden, nu net als ik in Enschede.”

Plenty toepassingen met LEDs
Heel uiteenlopend zijn ook hun winnende inzendingen. Ruben over zijn PlentyLED-idee: “Veel mensen denken wellicht bij LEDs alleen aan die felwitte verlichting. Dat is achterhaald, je kunt zo veel meer doen met LEDs. Het is voor mij een uitdaging om uit de vele mogelijkheden nieuwe toepassingen te ontwikkelen. PlentyLED is een modulensysteem geschikt voor woonhuizen. Bewoners kunnen de module van hun keus zelf aanbrengen of dit door een installateur laten doen. Zo kun je met PlentyLED bewegwijzering aanleggen, bijvoorbeeld voor ’s nachts van slaapkamer naar toilet. Of je hebt een signaalsysteem dat je vertelt dat de voordeur nog niet op slot is. En de LEDs kunnen in rood waarschuwen dat er heet water uit de kraan komt, om maar een paar toepassingen te noemen. Het systeem zou verkrijgbaar moeten zijn in pakketten die al langer bestaande toepassingen en gloednieuwe ontwikkelingen kunnen bevatten.”

Nooit meer medicijnen vergeten
Het idee van Marcel heeft alles te maken met de tijd dat hij wel eens werkte in een zorgcentrum. “Daar zag je geregeld dat mensen vergaten hun medicijnen op tijd in te nemen. Dat kun je voorkomen met een dispenser die draadloos in verbinding staat met een centrale én met een armband van de medicijngebruiker. Is het tijd om medicijnen in te nemen, dan geeft de dispenser via de armband een seintje aan de persoon. Duurt het te lang voordat deze reageert, dan gaat er een signaal naar de centrale. Van daaruit kan men contact opnemen met de gebruiker. Via de dispenser kan de verzorging of de apotheek ook op afstand zien wanneer medicijnen moeten worden bijgevuld.”

“Wie of wat bewonder jij?”
Gevraagd naar persoonlijke voorkeuren op het gebied van kunst en vormgeving, noemt Marcel het design van vroegere apparaten van Braun en het werk van graffiti-kunstenaar Hombre SUK. “Dat werk wijkt sterk af van de gebruikelijke graffiti.” Ruben is gecharmeerd van geënsceneerde fotografie waarin achter alles op de plaat een gedachte zit, en de Russische schilder Malevich: “Indrukwekkend hoe hij tot de essentie weet door te dringen.”

Niet over de balk
Naast verschillen in smaak zijn er, zoals al gezegd, opvallende overeenkomsten tussen beide prijswinnaars. Zowel Marcel als Ruben dromen van een loopbaan als art director op een design- of reclamebureau. Ook zijn beiden gelijkgestemd wat betreft de besteding van hun prijzengeld. Die € 2500 gaan niet op aan impulsaankopen van kinky gadgets of dure reizen. Nee, er wordt gedacht aan ‘sparen’ en ‘investeren in mijn studie’. Ook bij de afweging of ze een deel van het bedrag in de verdere ontwikkeling van hun idee willen steken, zijn beiden het roerend eens: “Ja, als er tenminste voldoende kans is op succes.”

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy