Wonen met dementie

71% denkt dat dementerende niet zelfstandig kan wonen

300 200 admin

Deze week besteedde Nieuwsuur uitgebreid aandacht aan de feiten en vooroordelen van dementie. De redactie belichtte specifiek de groep mensen met dementie die niet in een verpleeghuis verblijft, maar alleen thuis woont. Er zijn naar schatting 270.000 mensen met dementie, 75% daarvan woont thuis. Van die groep is een derde alleenstaand, dat zijn op dit moment 70.000 zelfstandig wonende alleenstaanden met dementie.

Nadruk op wat er nog wél kan met dementie

Nieuwsuur portretteerde drie mensen met dementie die nog zelfstandig thuis wonen en volop in het leven staan. Te vaak, constateert Nieuwsuur, zien we beelden van het eindstadium van dementie. Terwijl veel mensen nog lange tijd zelfstandig kunnen functioneren met wat extra hulp en ondersteuning. De aandacht van Nieuwsuur draagt bij aan bij de bewustwording rondom het ziektebeeld. Het laat zien wat er allemaal nog wél kan nadat de diagnose dementie is geconstateerd. Iets waar we als Lang zult u wonen ook in onze campagne Lang zult u wonen met dementie juist de nadruk op leggen. Het is immers al lange tijd bekend dat de meeste mensen met dementie gemiddeld acht jaar leven met de diagnose. Van die acht jaar brengen ze gemiddeld zes jaar in hun thuisomgeving door. Het verpleeg- of verzorgingshuis is ook in het geval van dementie al lang geen vanzelfsprekendheid meer.

Er bestaan nog altijd veel vooroordelen

Dat de aandacht voor het onderwerp leven en wonen met dementie nog altijd hard nodig is, blijkt uit de cijfers die Nieuwsuur presenteerde.

  • 35% van de bevolking denkt dat dementerenden zelf geen beslissingen meer kunnen nemen
  • 19% van de Nederlanders denkt dat mensen met dementie continu in de war zijn
  • 71% denkt dat dementerenden niet zelfstandig zonder mantelzorger kunnen thuiswonen
  • Terwijl van de 270.000 mensen met dementie 75% nog gewoon thuis woont.
  • ⅓ van die thuiswonenden met dementie is alleenstaand en woont zelfstandig
  • Dat is een groep van alleenstaande zelfstandig wonende dementerenden van 70.000 mensen.
  • Slechts 1 op de 7 mensen met dementie bereikt het eindstadium van dementie, het overlijden van andere dementerenden heeft een andere doodsoorzaak die niet gerelateerd is aan de dementie.
  • 70 tot 80% van de mensen met dementie heeft een goed gevoel over zijn of haar leven na de diagnose dementie, ze blijven positief over hun eigen gezondheid.

Bekijk de hele uitzending terug van Nieuwsuur

Op uitzending gemist kunt u de afleveringen van Nieuwsuur  (nogmaals) bekijken. U krijgt hierin een kijkje in de levens van Ria, Duveke en Lance, die alle drie aan dementie lijden, maar nog zelfstandig wonen.


Zoekt u zelf tips of adviezen voor het dementievriendelijk maken van uw eigen woning of de woning van iemand in uw omgeving? Bekijk dan ook onze pagina Lang zult u wonen met dementie.


Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy