Voor de dementiecampagne wilde niemand op de foto

600 400 admin

Het schrikbeeld van dementie was afgelopen week volop in de aandacht. De reportages van Nieuwsuur brachten in beeld hoe weinig we als bevolking weten over het ziektebeeld van Alzheimer. Het schrikbeeld werd door Nieuwsuur vervangen door drie mensen met dementie die nog volop in het leven staan ondanks hun diagnose dementie.

Het bleef angstvallig stil toen we foto’s wilde maken

Als Lang zult u wonen zijn we vanzelfsprekend heel blij met dit soort berichtgeving waarbij de feiten en vooral de beleving van mensen zelf een heel ander beeld oproepen. Praten mét mensen in plaats van praten over mensen heeft dat effect. Dat de vooroordelen over het ziektebeeld dementie hardnekkig zijn, weten we bij Lang zult u wonen als geen ander. Het bleef angstvallig stil toen we anderhalf jaar geleden vroeger of er mensen als model op de foto wilden voor onze dementiecampagne.

Campagne Lang zult u wonen met dementie

In 2016 breidden we onze algemene bewustwordingscampagne uit met de campagne Lang zult u wonen met dementie. Iets waar we vol onze aandacht op wilden richten omdat de cijfers onmiskenbaar aantonen dat de kreet ‘dementievriendelijk’ iets is waar we zeker thuis werk van moeten maken. We werkten voor de ontwikkeling van de campagne nauw samen met ergotherapeuten, verpleeghuizen en andere dementiespecialisten. Zodat we voor de groeiende groep mensen die thuis woont met dementie gerichte tips en adviezen in hun thuissituatie kunnen geven.

Gewone mensen in gewone thuissituaties

Met veel deskundigheid en evenveel enthousiasme hebben we de campagne inhoudelijk vormgegeven. Tot het moment waarop we de fotoshoot voor alle campagnematerialen gingen regelen. Bij de algemene bewustwordingscampagne over langer zelfstandig thuis wonen leverde dit geen enkel probleem op. We maakten foto’s van alledaagse situaties in en om het huis. Dat zou bij de campagne van dementie niet anders zijn. Ook hier wilden we gewone mensen in gewone thuissituaties fotograferen.

Op de foto als iemand met dementie? Nee, dank u

Maar zodra het gesprek ging over dementie, haakte het ene na het andere model af.
Op de foto? Prima.
Voor dementie?
Nee. Dank u.
We vonden bij de plaatselijke Intratuin slechts twee sympathieke mensen die wilden meewerken. Verder wenste niemand gefotografeerd te worden als thuiswonende dementerende. Het maakte ons bij Lang zult u wonen één ding heel duidelijk: de campagne Lang zult u wonen met dementie is keihard nodig.

Kennis en aandacht blijft nodig

Voor de fotoshoot strikte ik uiteindelijk mijn moeder, mijn kinderen en andere familieleden. Ze staan op de foto als gewone mensen in gewone alledaagse situaties. Net zoals iedereen met dementie die nog gewoon thuis woont. Met onze samenwerkingspartner Samendementievriendelijk.nl gaan we als Lang zult u wonen ook dit jaar weer volop aan de slag om dit thema onder de aandacht te brengen. Voor al die gewone mensen in gewone alledaagse situaties die tips en adviezen in en om het huis goed kunnen gebruiken. Want dat blijft keihard nodig.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy