Drempels waarvan u niet wist dat ze bestonden

309 219 admin

Losse tapijten, kleedjes, snoeren, huizen die volstaan met kastjes, tafeltjes en prullaria, spekgladde trappen. Er zijn heel wat potentiële gevaren in ons huis als we goed om ons heen kijken. Het is mijn doel om mensen bewust te maken van die dingen, om het eigen huis eens met een andere bril op te bekijken. Want dingen die altijd vanzelfsprekend waren, zijn dat op een dag misschien niet meer. Wie zich opeens in een rollator of rolstoel moet voortbewegen, komt heel wat drempels tegen. Drempels waarvan u niet wist dat ze bestonden. Dat is niet alleen de drempel bij de voordeur. Alles kan een obstakel zijn. Wel eens geprobeerd om met een rolstoel of rollator via een grindpad de voordeur te bereiken? Dat is een pittige klus.

Maar, zo doen we het al jaren…
Van Den Ham tot Steenwijk, van Almelo tot Rijssen, de komende maanden reizen we voor de informatiebijeenkomsten van Lang zult u wonen weer de hele provincie door om te vertellen over alle dingen die we in en om het huis kunnen aanpassen om de boel veiliger maar vooral ook comfortabel te maken. Het mooie van die bijeenkomsten is dat zo’n verhaal iets teweeg brengt bij mensen. Als er iets is wat keer op keer blijkt, dan is het dat we met z’n allen van die heerlijke gewoontedieren zijn. “Maar zo doen we het al jaren en dat gaat altijd goed”, is een opmerking die ik dan hoor. Vaak gaat zo’n opmerking gepaard met anekdotes over mensen die de zeventig of tachtig zijn gepasseerd en nog dapper op stoelen klauteren om de bovenste raampjes te sluiten. Prachtig natuurlijk dat het lijf nog soepel en fit genoeg is om op keukenstoelen te klimmen. Maar wat als het mis gaat?

Een valpartij op je veertigste is toch net even anders
Zoals ik in mijn vorige blog al schreef ligt een valpartij in en om het huis vaker op de loer dan de we denken. Op je veertigste is het niet zo’n ramp om een uitglijder te maken, we zijn op die leeftijd net wat wendbaarder om ons eigen lichaam op te vangen en de botten zijn minder broos. Zijn we wat ouder dan is zo’n val vaak meteen een lelijke val. En waarom zouden we dat risico lopen? Voor het sluiten van de bovenste ramen zijn hele simpele en handige oplossingen op de markt die niet veel kosten en een stuk veiliger zijn.

Niets hoeft direct, maar denk er wel over na
Veel tips die ik geef zijn simpel en hoeven de wereld niet te kosten. Een van mijn vragen is hoe zichtbaar het huisnummer is van het huis waarin mensen wonen. Dat lijkt een rare vraag, maar u staat versteld van het aantal huisnummers dat volstrekt onzichtbaar is. En als er een situatie ontstaat waarbij acuut hulp nodig is, wil natuurlijk niemand dat de ambulance het huis voorbij rijdt. Een simpel lampje om het huisnummer te verlichten kan dat al voorkomen. U moet er alleen wel over nadenken en het vervolgens ook echt aanpassen. Dat hoeft niet direct, zeg ik ook altijd, maar denk er in ieder geval over na. Als daarna de vragen ‘wat kost dat?’ en ‘waar kan ik dat kopen’ komen, weet ik dat dat wel goed zit.

Benieuwd of er binnenkort ook bij u in de buurt een informatieavond is? In onze agenda ziet u wanneer en waar Lang zult u wonen actief is de komende tijd.

Hans Engelbertink is als bouwkundig adviseur verbonden aan Lang zult u wonen. Hij adviseert mensen over woningaanpassingen in en om het huis om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Wilt u ook advies over aanpassingen in uw woning, stel Hans dan een vraag.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy