‘Een gordijn met afstandsbediening is nog geen domotica’

164 195 admin

“Domotica begint steeds populairder te worden. Daarom worden tegenwoordig ook veel zaken als domotica (of: huisautomatisering) aangeboden, terwijl het helemaal niet om domotica gaat. Neem bijvoorbeeld de zogenaamde Klik-aan-/Klik-uit-systemen. Deze werken vaak met een aantal losse afstandsbedieningen voor bijvoorbeeld verlichting, gordijnen, deuren en ramen. Zeker, allemaal heel handig en lekker gemakkelijk, maar ’t is geen domotica.”

Joop van Dommelen is thuis in huisautomatisering en heeft jarenlange ervaring in de hang- en sluitwerkbranche. Pas nog leidde hij de groep van de Hobby Computer Club (HCC) die landelijk presentaties over domotica verzorgde. “In grote lijnen kunnen we drie groepen domotica onderscheiden: voor comfort, voor veiligheid en voor gezondheid(szorg). Die drie moet je samen kunnen gebruiken via een eigen netwerk, dan praten we over domotica. Zo’n netwerk kan er komen zonder hakken of breken, gewoon via de stopcontacten en elektrische bedrading in je huis.”

Alles regelen vanaf één scherm
“Aanleg van domotica in bestaande woningen hoeft niet zo duur te zijn. Via internet maakt zo’n systeem heen-en-weercontact met de buitenwereld, bijvoorbeeld met een zorginstelling, verpleegkundige of familie. En natuurlijk kun je er ook de tv, verlichting, gordijnen en deuren mee bedienen. En je zit niet met meerdere afstandsbedieningen opgescheept, maar regelt alles vanaf één scherm. Dat kan een tablet zijn. Met een waterdichte valhoes erbij kun je zelfs veilig vanuit bad alles regelen en skypen met je kleinkinderen in Nieuw-Zeeland. Domotica houdt je zo ook nog eens scherp en bij de tijd en de kinderen kunnen gemakkelijk contact met je opnemen.”

De zekerheid van een Zorgabonnement
“Wie meer zorg of veiligheid wenst, kan voor een abonnement bij een zorginstelling kiezen,” vervolgt Joop van Dommelen. “Jouw domotica-systeem wordt dan gekoppeld aan de centrale van die instelling, die 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is en toezicht houdt. Vanaf zo’n 15 euro per maand zijn er al zulke abonnementen. Daarbij kan met camera’s en bewegingsmelders in huis gecontroleerd worden of je niets naars is overkomen. Beeldcontact met huisarts en verpleegkundige is ook mogelijk, daarbij kunnen bijvoorbeeld resultaten van trombose- en glucosemetingen worden doorgegeven. Verder heeft zo’n systeem een alarmmelder die ook laat zien dat de roep om hulp is overgekomen. En er kan rook- en inbraakbeveiliging in worden opgenomen.”

Niet alleen zonneschijn
“Bij al die voordelen moeten en mogen we ons wel een paar dingen afvragen. Controle en beveiliging door camera’s kan betekenen dat er minder mensen over de vloer komen, vereenzaming dreigt. En hoe zit het met je privacy? Overdreven gesteld, wie vindt het prettig om tijdens het douchen met de camera bekeken te kunnen worden? Het ministerie van VWS heeft al als richtlijn gegeven: camera’s automatisch uit, en alleen áán als de bewoner ze zelf inschakelt. En … kunnen alle verpleegkundigen en de familie wel goed met al die techniek omgaan?”

Waarop letten bij aanschaf?
“Houd niet alleen rekening met de situatie van nu, maar kijk vooruit. Nu kun je misschien nog gemakkelijk met vijf verschillende afstandsbedieningen uit de voeten. Maar wat als je iets overkomt, wanneer je bijvoorbeeld door reuma minder goed dingen kunt pakken en knopjes bedienen? En wat als je ‘het niet meer zo goed weet’? Het zou dan erg vervelend zijn als een systeem niet aangepast kan worden. Je moet dan iets totaal nieuws aanschaffen en nog weer dingen aanleren, juist in je zwakste periode. Kijk daarom ook goed uit met de pakketten die tegenwoordig zelfs via de STER worden aangeprezen. Je zou er direct veel gemak van kunnen hebben, maar hoe zit dat over een wat langere periode? Vaak bevatten die pakketten onderdelen die je helemaal niet nodig hebt, terwijl aanvullingen behoorlijk veel geld kosten. Het doet me denken aan die lijmassortiment-cadeaudozen waarvan je sommige tubetjes nooit gebruikt en andere binnen de kortste keren leeg zijn. Mijn advies: laat je goed adviseren door een onafhankelijke deskundige of een betrouwbare e-installateur in de buurt. Misschien bent u dan eerst wat duurder uit, maar uiteindelijk toch goedkoper. Tot slot, kijk niet alleen naar de prijzen van apparatuur, maar houd ook de aanlegkosten in de gaten.”

Lees ook deze artikelen uit Nieuwsbrief #10:
Rooskleurige vooruitzichten door vergrijzing
‘Ook kleinere bedrijven kunnen wel degelijk innoveren’
En hier leest u meer over TaHoma, de nieuwste domotica-ontwikkeling van Somfy.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy