Een huis tegen valpartijen

1024 681 admin

Jaarlijks valt ongeveer 30% van de zelfstandig wonende Nederlandse ouderen. Niet zelden met nare gevolgen: zo bedraagt het aantal gebroken heupen jaarlijks zo’n 17.500. Nog afgezien van de omvang van de ‘valkosten’ (675 miljoen euro per jaar) is het dus belangrijk om het aantal valpartijen terug te dringen.

Charlotte Boelens, studente Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente, zet zich hiervoor in, in samenwerking met opdrachtgever SPRINT. In het kader van haar afstudeeropdracht ontwerpt ze een huis dat helpt om vallen te voorkomen. “Natuurlijk heb ik rekening gehouden met de bekende valveroorzakers, zoals gladde vloeren, losliggende kleedjes en te hoge drempels. Maar je hebt meer mogelijkheden om het vallen tegen te gaan. Dat hoeven niet per se de geijkte beugels in toilet en badkamer te zijn waar lang iedereen niet vrolijk van wordt, omdat ze zo opvallen. Als je die grepen combineert met de doucheglijstang en aanbrengt langs een wastafel ziet het er al heel anders uit.”

De invloed van licht
Volgens de studente valt veel winst te halen op het geestelijk vlak. “Vooral ouderen vallen vaak doordat ze op iets anders geconcentreerd zijn of sufferig zijn. Velen slapen ’s nachts niet goed, vaak ook omdat ze overdag langere tijd indutten. Daar kun je wat aan doen met de lichtinstellingen. Door ’s ochtends bij het opstaan een soort van blauw licht toe te passen, worden de hersenen sterker geactiveerd, waardoor de bewoners alerter zijn en de kans op vallen afneemt. In de loop van de dag kan worden overgegaan op gewoon licht, maar wel met een zodanige intensiteit dat het niet slaapverwekkend wordt. ’s Avonds kan wat warmere (softe) verlichting worden gebruikt.”

Eén ding tegelijk
Een ander belangrijk punt van aandacht: voorkom zoveel mogelijk dat men zich op twee of meer dingen tegelijk moet concentreren. Menig telefoontje of deurbelletje heeft al tot ongelukken geleid, doordat de persoon in kwestie intensief met ‘iets anders bezig was’. Charlotte Boelens: “Zorg daarom bijvoorbeeld dat vanuit de keuken niet tv-gekeken kan worden, zodat iemand die aan de keukentafel boontjes dopt en daarna naar het aanrecht wil de gedachten erbij heeft.”

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy