Feiten en cijfers volgens Van Rijn

217 207 admin

‘Care: Wat is technisch mogelijk en wat is menselijk wenselijk?’ Dat was de titel van de speech van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS tijdens de 10e Jan Brouwerconferentie op 24 januari jl. Hier een paar feiten en cijfers uit zijn betoog.

* Mensen nemen meer de regie in hun leven. Van de 80-plussers woont 6 van de 7 nog zelfstandig. Bijna de helft van de 65-plussers doet vrijwilligerswerk en 80% is actief op internet.
* 44% van de mensen met zorg aan huis vindt dat techniek hen kan helpen om meer zelf te doen.
* De AWBZ begon in 1968 met een budget van 275 miljoen gulden, nu betalen we er samen 27 miljard euro voor.
* Zorginstelling Vierstroom in Gouda kwam – ten onrechte – in het nieuws omdat men familie van bewoners zou willen verplichten tot maandelijks 4 uur mantelzorg. Na veel opschudding blijkt daar nu sprake te zijn van gemiddeld 12 uur mantelzorg per maand, geheel vrijwillig.

Over de strekking van het betoog van staatssecretaris Van Rijn kunt u hier lezen (link naar artikel op samenwerken.langzultuwonen.nl). Vandaar wordt ook doorverwezen naar de volledige tekst van de speech.

Lees ook deze artikelen uit Nieuwsbrief #9:
‘Hoe krijgen we het dorp in de stad?’
Nieuw: handig Thuisscanboekje
‘Als je aan elke beurs zo’n opdracht zou overhouden …’

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy