Gewoon vergeetachtig of dementie?

319 189 admin

Veertig jaar zat mevrouw van Velsen bij de toneelclub. Opeens kon ze haar teksten niet meer onthouden. Gewoon vergeetachtig of de eerste tekenen van dementie? We zijn allemaal wel eens vergeetachtig, we vergeten een naam of lopen naar de keuken om iets te pakken, maar weten vervolgens niet meer wat we wilden pakken. Dat is volgens huisarts Roelf Sikkema niet altijd een teken dat er iets ernstigs aan de hand is. “Maar vergeetachtigheid kan overgaan in dementie en dementie is een beeld waarbij je er echt last van hebt. Waarbij de omgeving en de persoon zelf merkt: er is wat aan de hand.”

Niet meer durven fietsen en vaak dingen kwijt
Mevrouw van Velsen denkt dat haar geheugenproblemen zo’n vier jaar geleden al zijn begonnen. Volgens haar man wordt het steeds erger. Ze durft niet meer te fietsen, kan dingen niet terugvinden en het onthouden is een probleem. Bij dementie is het vaak zo dat er meerdere zaken niet goed gaan, vertelt Ad Kamper, internist oudergeneeskunde. “Soms zien we dat het met de planning niet goed gaat, dat iemand niet meer kan autorijden en soms komt het ook voor dat iemand regelmatig valt als uiting van dementering. Het is dus een diversiteit aan klachten en dat zijn niet alleen kortetermijngeheugen-klachten.”

Hoe wordt dementie vastgesteld?
Om vast te stellen of het inderdaad om dementie gaat, testen artsen dus niet alleen het geheugen, maar ook taalvaardigheden, aandacht en concentratie en complexere hersenfuncties, zoals het aanbrengen van planning en structuur. Volgens Ad Kamper kan de diagnose dementie veel begrip geven en is het beslist niet zo dat de diagnose dementie betekent dat iemand niets meer kan. Dat is alleen het geval in het eindstadium. In het voorstadium van dementie kunnnen mensen nog heel veel dingen zelf. “Op dit moment kunnen we dementie niet genezen, we kunnen er alleen voor zorgen dat de kwaliteit van leven zo goed mogelijk gewaarborgd blijft en dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.”

Wilt u weten hoe de diagnose dementie wordt gesteld? Bekijk dan deze video van Lang zult u wonen, waarin we mevrouw van Velsen volgen. Een huisarts, psycholoog, neuroloog en internist leggen precies uit hoe de diagnose dementie tot stand komt.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy