Gezond oud worden: bewegen, bewegen, bewegen!

150 150 admin

Een beetje te dik, is dat erg? En moet dat nou echt, nog fanatiek sporten op je oude dag? Niets moet, als het aan wijkverpleegkundigen Hermien Rietman en Marieke Roozeboom ligt. Maar wie fit en gezond oud wil worden doet er goed aan om te bewegen, te bewegen en nog eens te bewegen. De twee wijkverpleegkundigen van Buurtzorg Haaksbergen kunnen het weten. Ze zijn actief als praktijkondersteuners van Het Doktershuis in Haaksbergen en gespecialiseerd in ouderenzorg. Ze weten dus wat het betekent om een jaartje ouder te zijn. Ze weten ook hoe je zo fit en vitaal mogelijk oud wordt. Het geheim? Blijven bewegen, niet roken, gezond eten, zuinig aan met alcohol en niet vallen.

Dé tip om gezond oud te worden
Fysiek actief zijn is volgens Hermien Rietman absoluut nummer één als het gaat om gezond oud worden. “We Tennis als activiteit op de Vitaliteitsbeurs in Haaksbergenkunnen heel veel zelf doen als het gaat om vitaal oud worden, maar liefst 75% bepaal je zelf. En dat is allemaal door je leefstijl en gedrag”, vertelt Hermien Rietman. “Vroeger moesten we jagen voor ons eigen voedsel. Dat jagen werd een karretje pakken in de supermarkt en boodschappen doen. Nu kunnen we al vanaf de bank ons eten bestellen. We bewegen gewoon niet meer, eten ongezond en daardoor kunnen we ons eigen leven behoorlijk verzieken.”

Doe wat je nog kunt
Als het nog kan: ga fietsen, ga wandelen, pak de trap. En vind je het spannend omdat je niet meer zo goed ter been bent of bang bent om te vallen? Dan is er ondersteuning genoeg. Bijvoorbeeld van de buurtsportcoaches in Haaksbergen. Dat is de boodschap die de twee wijkverpleegkundigen deze zondag hebben voor de bezoekers van De Vitaliteitsbeurs in Haaksbergen.

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen
Hermien Rietman en Marieke Roozeboom spreken uit ervaring. Ze zijn dag in dag uit bezig om de kwaliteit van leven te verbeteren van ouderen in Haaksbergen. “Ons doel is dat mensen zo goed mogelijk thuis kunnen blijven Gezonde voeding op de Vitaliteitsbeurs in haaksbergenwonen. Het mooie is dat we in de wijk actief zijn. We zien de mensen thuis in hun eigen omgeving en dan zie je toch meer dan bij de huisarts”, vertellen Rietman en Roozeboom. Hun aanpak heeft resultaat. De eerste 33 ouderen hebben na contact met de praktijkondersteuners allemaal aangegeven dat hun kwaliteit van leven is verbeterd. De aandacht voor de kwetsbare groep ouderen helpt, maar volgens de twee wijkverpleegkundigen komen de resultaten ook voort uit het goede netwerk in Haaksbergen. “We kennen elkaar allemaal goed, waardoor de lijnen kort zijn. En Haaksbergen kent ook nog echt het noaberschap.”

Bewegen en sociaal actief zijn
Noaberschap is niet alleen de buurvrouw of buurman die helpt met boodschappen of andere kleine klusjes, het is Senioren Biljart Haaksbergen op Vitaliteitsbeurs Haaksbergenook een rijk verenigingsleven, waar iedereen welkom is. De SBH (Senioren Biljart Haaksbergen) telt bijvoorbeeld 130 actieve leden. De oudste is volgens voorzitter Marinus Ros al zeker 86. “Het mooie van biljarten is dat iedereen het kan leren en dat je het tot op hoge leeftijd kunt doen. En het is natuurlijk gezellig, we spelen op vijf locaties in Haaksbergen” Vandaag hebben zich al zo’n zeven nieuwe leden gemeld op de Vitaliteitsbeurs.

Online scrabble als sociale controle
Wie niet van biljarten houdt, maar dol is op een potje Scrabble kan terecht bij de Scrabble Vereniging Haaksbergen. Oprichter Flip Kramer verwelkomt graag nieuwe leden. “We hebben nu 5 leden. Ik weet nog dat Wordfeud en Webfeud Scrabble op Vitaliteitsbeurs Haaksbergenpopulair werden, ik dacht: dat gaat vast veel nieuwe leden opleveren. Maar dat was niet het geval. Mensen spelen blijkbaar liever online” Geeft niets, vindt Kramer. Ook hij speelt veel online scrabble. “En online spelen heeft ook een hele goede sociale functie, ik speel bijvoorbeeld veel met een vriendin. En als ze een dag geen zet heeft gedaan, dan begin ik me toch zorgen te maken en ga ik informeren of alles wel goed is met haar. Dat is een mooie manier van sociale controle.”

Na het bewegen is er tijd voor ontspanning
Fietsen, Jeu de Boules en in de hoek staan bewoners van Het Saalmerink een ‘potje te ballen’. Voor het spel met een parachute en een bal is niet echt een naam. Maar dat doet er ook niet toe, de bewoners zijn er bijzonder bedreven in en wie even meedoet merkt dat je het al snel behoorlijk warm krijgt van zo’n potje ballen. Naast al die Balspel op de Vitaliteitsbeurs in Haaksbergeninspanning geeft Imelda Veldhuis één van de bezoekers een voetreflexmassage. Minstens zo belangrijk als bewegen. “Mensen die last hebben van artrose, reuma of stijfheid hebben baat bij reflexzonetherapie. Maar het is zeker niet iets voor ouderen alleen. De mensen in mijn praktijk zijn van alle leeftijden, van 0 tot 90.”

Hoe krijgen we een zo goed mogelijk leven? 
Dat sluit geheel aan bij de boodschap over vitaliteit: oud worden begint al op jonge leeftijd. Hermien Rietman en Marieke Roozeboom zijn als wijkverpleegkundigen maar wat blij met de aandacht die er is voor vitaliteit in Haaksbergen. “Het is bekend Voetreflexmassage op de Vitaliteitsbeurs in Haaksbergendat we met z’n allen steeds ouder worden. Van alle meisjes die nu geboren wordt, zal de helft honderd worden. De vraag is daarom hoe we er met z’n allen voor zorgen dat we een zo goed mogelijk leven krijgen. In Haaksbergen zijn we met dat thema goed bezig.”

Wilt u meer informatie over alle activiteiten in Haaksbergen? Kijk dan op de Facebookpagina van de Buurtsportcoaches in Haaksbergen.

Binnenkort zelf een evenement bezoeken? In de evementenkalender van Lang zult u wonen vindt u een overzicht van komende beurzen, evenementen en informatiemiddagen. 

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy