Heeft u ergotherapie nodig?

150 150 admin

Sommige mensen hebben of krijgen problemen met normale dagelijkse handelingen. Zaken als aankleden, schrijven, eten, boodschappen doen, telefoneren, opstaan, fietsen, autorijden, (huishoudelijk) werk of hobby’s worden moeilijk, of het lukt hen helemaal niet meer. In die gevallen kan een ergotherapeut hulp bieden.

Een ergotherapeut heeft kennis van medische zaken, hulpmiddelen en woningaanpassingen en is thuis in wet- en regelgeving en aanvraagprocedures. Hierdoor kan een ergotherapeut er bijvoorbeeld voor zorgen dat u zo lang mogelijk zelfstandig in uw eigen huis kunt blijven wonen.

Hoe helpt de ergotherapeut?
Een ergotherapeut zal van een cliënt eerst de medische situatie, de problemen met de dagelijkse handelingen en de woonsituatie bekijken. Samen met de cliënt worden deze zaken besproken en er wordt een passende oplossing gezocht. Voor één probleem zijn vaak meerdere oplossingen. Soms wordt ervoor gekozen om dagelijkse vaardigheden te trainen, zoals veilig met de rollator lopen in huis of aankleden met één hand.

Ook kan de ergotherapeut voorstellen om hulpmiddelen in te zetten of aanpassingen aan te brengen. Is het nodig dat er een traplift komt? Of is het beter dat de cliënt niet meer boven maar op de begane grond gaat slapen en baden? De cliënt krijgt niet alleen advies voor de beste oplossing, maar wordt ook op de hoogte gebracht van de vergoedingsmogelijkheden en krijgt instructie voor het gebruik van de hulpmiddelen en aanpassingen. Desgewenst helpt de ergotherapeut ook bij de aanvraagprocedure.

Wie betaalt dat?
Ergotherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar. In het basispakket is 10 uur ergotherapie per jaar opgenomen. En in sommige aanvullende pakketten worden extra uren vergoed. Afhankelijk van de zorgverzekeraar heeft de cliënt een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Waar vindt u een ergotherapeut?
Op de website www.ergotherapie.nl kunt u ergotherapeuten in de buurt te vinden.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy