Helft 55+’ers voelt zich gemiddeld tien jaar jonger

150 150 mariawalters

De helft ( 48% ) van de 55+’ers voelt zich jonger dan ze daadwerkelijk zijn. Bij de leeftijdsgroep tussen de 75 en 79 voelt zelfs 58% zich jonger. Dat blijkt uit onderzoek onder 6686 Nederlanders van 55 jaar en ouder. Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Lang zult u wonen.

Tien jaar jonger en meer

De gevoelsmatige leeftijd van 55+’ers ligt gemiddeld zo’n tien jaar onder de echte leeftijd. Zes op de tien mensen die aangeven zich jonger te voelen, voelen zich zelfs meer dan 10 jaar jonger. Meer dan een kwart (28%) van de 55+’ers in Nederland voelt zich dus méér dan 10 jaar jonger.  Het verschil tussen de zogenaamde paspoortleeftijd en de gevoelsmatige leeftijd werd eind vorig jaar actueel door Emile Ratelband die zich 20 jaar jonger voelt dan hij is. Hij stapte naar de rechter om zijn leeftijd aan te laten passen.

Invloed leeftijd op voorbereiding oude dag

I&O Research vroeg in opdracht van Lang zult u wonen hoe 55+’ers in Nederland hun eigen leeftijd ervaren. Kennis en inzicht over deze gevoelsmatige leeftijd is belangrijk voor de campagne Lang zult u wonen, een voorlichtingscampagne die 55+’ers stimuleert om zelf en op tijd hun woonsituatie voor te bereiden op hun oude dag. Uit het onderzoek blijkt dat veel 55+’ers die zich jonger voelen een afwachtende houding aannemen als het gaat over levensloopbestendig wonen.  Ze vinden het te vroeg om bezig te zijn met maatregelen die hun huis veiliger en comfortabeler maken.

94% ziet voordelen, maar toch wachten ze af

Opvallend is dat maar liefst 94% van de 55+’ers wel zegt de persoonlijke voordelen te zien bij het levensloopbestendig maken van hun huis. Zo vindt bijna driekwart (72%) het een voordeel dat ze op hun oude dag in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Toch gaan veel mensen hun huis pas veiliger en comfortabeler maken voor de oude dag als dat volgens hen nodig is. Bijvoorbeeld als er mentale of fysieke problemen ontstaan waardoor ze zich thuis niet meer goed kunnen redden.

Pas op hun 80ste denken mensen: nu wordt het tijd

“Vanaf een jaar of 80 vinden mensen het pas tijd worden om na te denken over de vraag waar ze willen wonen als ze ouder worden. Maar dan hebben ze tegelijkertijd geen zin en energie meer om nog in actie te komen”, schetst directeur Maria Walters van Lang zult u wonen. “We zien vervolgens dat veel mensen noodgedwongen moeten verhuizen. Of met spoed aanpassingen moeten laten doen in huis. Op zulke momenten is er vaak weinig te kiezen. We zouden willen dat mensen zichzelf eerder de vraag gaan stellen: hoe wil ik straks wonen op mijn oude dag? Zodat ze zelf keuzes kunnen maken over hun toekomst.”

Publieksversie onderzoek

Het onderzoek ‘Kiezen voor langer thuis’ is het derde onderzoek van I&O Research in opdracht van Lang zult u wonen. Bekijk hier de publieksversie van het derde onderzoek. Hier vind u de rapporten van onderzoek 1 en onderzoek 2.

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy