Jonge oudere (YEP) bereidt zich niet voor op de oude dag

1024 683 mariawalters

Een klein deel van de jonge ouderen tussen de 55 en 75 jaar maakt zich zorgen over de dag waarop ze niet meer zelfstandig kunnen wonen en leven. Deze YEP’s (Young Elderly Persons) bereiden zich dan ook niet of nauwelijks voor op de periode dat ze afhankelijk zijn van anderen. Een groot deel van de jonge ouderen maakt het huis niet levensloopbestendig en ook financieel wordt er maar beperkt voorgesorteerd op de oude dag. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research en Dagblad Trouw onder Nederlanders van 55 tot 75 jaar. 

Geen actie om langer thuis te wonen

Bijna alle 55- tot 75-jarigen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Toch heeft de meerderheid (70%) hiervoor nog geen actie ondernomen. Drie op tien (30%) hebben wel al iets gedaan. Ze deden aanpassingen aan het huis (14%), zijn in een ander huis gaan wonen (7%) of hebben informatie ingewonnen over deze mogelijkheden (5%). De meeste ouderen bereiden zich dus niet of nauwelijks voor, terwijl vier op de tien 55- tot 75-jarigen aangeven dat hun huis niet geschikt is om oud in te worden en nog eens vier op tien geven aan dat het slechts ‘grotendeels’ geschikt is. Slechts van 18 procent is het huis ‘volledig’ levensloopbestendig.

Oudere neemt nog geen regie

Het onderzoek van I&O en dagblad Trouw sluit uit aan bij de onderzoeken die Lang zult u wonen en I&O Research in 2018 en 2019 lieten uitvoeren onder 55+’ers in Nederland. Ook uit dit laatste onderzoek naar ‘de derde levensfase’ blijkt dat (jonge) ouderen nog niet bezig zijn met hun oude dag. Ze stellen acties uit omdat ze zichzelf jonger voelen dan ze zijn. Dat geldt niet alleen voor het veiliger en comfortabeler maken van de woning. Ook als het om zorg gaat neemt de oudere geen regie. Zeven op de tien (69%) van de jonge ouderen (55-75) vindt dat het regelen van zorg vooral een taak van de overheid is. Relatief weinig ouderen (41%) vinden dat ze hier zelf verantwoordelijk voor zijn. Lees meer over dit onderzoek op de site van I&O Research.Of kijk voor meer informatie over de Young Elderly Person (YEP) op de website van Trouw naar de YEP van tegenwoordig

Vier onderzoeken Lang zult u wonen en I&O Research

In opdracht van Lang zult u wonen deed I&O Research in 2018 en 2019 vier onderzoeken onder duizenden 55+’ers in Nederlanders. In vier verschillende onderzoeksrapporten is te lezen wat de kennis, de houding en het gedrag is van 55+’ers als het gaat om langer zelfstandig thuis wonen en hoe (toekomstige) ouderen zich hierop voorbereiden.

    Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
    Privacy