Lang zult u wonen… in Zwolle!

150 150 admin

Een kop koffie drinken, potje biljarten of digitaal aan de slag in het ‘computercafé’; het is een gezellige boel deze donderdagmiddag in Wijkcentrum De Pol in Zwolle-Zuid. Als projectcoördinator van welzijnsorganisatie WIJZ komt ook Aline Vos hier regelmatig over de vloer.

Gemeente Zwolle vindt het belangrijk dat de oudere bewoners zich er bewust van zijn dat zij langer zelfstandig in hun eigen huis moeten blijven wonen, óók als zij zorg nodig hebben. Maar hoe doe je dat, langer zelfstandig wonen? Om ouderen hierbij te helpen, organiseert WIJZ de komende tijd meerdere wijkbijeenkomsten. Iedereen is welkom voor hulp en advies!

Van toiletbril tot antislipvloer
“Een aangepaste toiletbril, muursteunen, andere deurkrukken, raamsloten, een videobel of een tegelvloer met antislip. Met dit soort eenvoudige oplossingen maak je het gemakkelijk een stuk veiliger in huis”, vertelt Aline Vos van WIJZ. “We zien echter dat veel ouderen niet weten welke aanpassingen er mogelijk zijn, welke aanpassingen voor hen verstandig zouden zijn en bij wie ze moeten zijn om dit te regelen. De wijkbijeenkomsten ‘Lang zult u wonen’ zijn bedoeld om hen daarover te informeren, op een heel laagdrempelige manier. We laten heel veel hulpmiddelen zien, geven advies en vertellen bij welke lokale bedrijven of organisaties mensen terechtkunnen. Ook nodigen we specialisten uit. Bijvoorbeeld een ergotherapeut, WMO-consulent en de welzijnswerker uit de wijk. Zij stellen zich voor en geven aan waarmee zij de ouderen kunnen helpen.”


Samen op zoek naar een oplossingwijkcentrum de Pol (1)

Ook Mary Slok is deze middag aanwezig in De Pol. Als vrijwilliger bij Lang zult u wonen is zij actief betrokken bij de wijkbijeenkomsten in Zwolle. “Ik merk dat mensen het fijn vinden dat ze bij ons met al hun vragen terechtkunnen. Laatst was een mevrouw bijvoorbeeld op zoek naar een sleutelkastje, zodat de buurman naar binnen kon als zij op haar alarmketting drukte. Ze wilde geen duur abonnement met een thuiszorgorganisatie, maar vond het wel een prettig idee dat er altijd iemand naar binnen kon. En andere meneer wilde graag zelf een teken van leven kunnen geven, bijvoorbeeld door elke ochtend ergens in te loggen. Sinds zijn buurman in een verpleeghuis woonde, was er voor hem een belangrijk stuk sociale controle en veiligheid weggevallen. Samen met hem zijn we op zoek gegaan naar een oplossing.”

Mary benadrukt dat mensen zich tijdens de wijkbijeenkomsten kunnen aanmelden voor een gratis huisbezoek. “Tijdens zo’n bezoek loopt een vrijwilliger van Lang zult u wonen samen met de bewoner het hele huis door. We kijken per ruimte welke aanpassingen er nodig zijn. Van de toerit naar de voordeur, tot de gang, de wc, de trap, de keuken, noem maar op. We signaleren gevaarlijke situaties en vragen de mensen waar zij het meeste hinder van hebben in huis. Dit werkt heel verhelderend voor de bewoners én hun kinderen of andere mantelzorgers.”

Eerstvolgende wijkbijeenkomsten in Zwolle
De eerstvolgende wijkbijeenkomst ‘Lang zult u wonen’ is op 22 november, speciaal voor mensen met dementie. Deze vindt plaats in wijkcentrum Holtebroek. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk en vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie bel Henny Zuur op 06 32452425 of mail naar info@wijz.nu.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy