Maandag nog een lege tuin, donderdag staat de mantelzorgwoning er

1024 790 admin

Wie kiest voor een mantelzorgwoning van Hodes Bouwsystemen heeft de bouwers maar korte tijd ‘over de vloer’. “Een mantelzorgwoning in de tuin leveren we binnen 4 dagen op. Woonklaar, dus gas, water en licht zijn aangesloten en ook de bestrating is dan netjes in orde,” vertelt Tino Lodeweges, Adviseur Wmo en woningaanpassing bij de Enschedese onderneming.

“Nog sneller gaat het met woninguitbreiding voor zorg of voor mensen die een badkamer en slaapkamer op de begane grond willen hebben. Inclusief de toegang naar het huis, ronden we dat binnen 2 dagen af, ook als het gaat om een badkamer en 2-persoonsslaapkamer. Kijken we naar de losstaande mantelzorgwoningen, dan gaat het om groottes van zo’n 50 tot ruim 70 m2. Deze woningen bestaan bijna altijd uit woonkamer, badkamer, slaapkamer en eventueel een hal. Ik zeg ‘bijna altijd’, want door de modulaire opbouw bestaan er ook andere mogelijkheden, zoals een extra werk- of hobbyruimte. De woningen zijn volledig afgestemd op mantelzorg en voldoen natuurlijk aan de Arbo-regels voor ambulante zorg. De plafonds zijn geschikt voor installatie van tilliftsystemen, de wastafels goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en toiletten vaak al voorzien van beugels.”

Bloemen voor Den Haag
Verkoper Binnendienst Jeroen Veldhuis constateert een sterke toename in de belangstelling voor mantelzorgwoningen, vooral sinds er sprake is van vergunning vrij bouwen. “Op 1 november gaat een overgangsregeling in, vanaf 1 januari 2015 mag er zo goed als zeker definitief zonder vergunning in de tuin worden gebouwd. Natuurlijk zullen er regels komen voor de maximale grootte en mag de woning blijven staan zolang er iemand woont die mantelzorg ontvangt, en niet langer. Maar wat ons betreft: een bloemetje voor politiek Den Haag.”

Terugkoopregeling
Tino Lodeweges: “Omdat de gemiddelde mantelzorgwoning er niet tot in lengte van jaren zal staan, bieden we de mogelijkheid van een terugkoopregeling. Dat kan mede omdat we gebruikte woningen in eigen bedrijf kunnen aanpakken, zodat ze weer ‘als nieuw’ naar een andere klant kunnen. Door de modulaire opbouw van het systeem kunnen we gemakkelijker aan diens wensen voldoen.”

Wel degelijk comfortabel
”Wie bij het woord ‘mantelzorgwoning’ aan een keet denkt, maakt een ernstige fout. Zo hebben deze woningen isolatiewaarden waar de meeste huizen niet tegenop kunnen. Ik laat de mensen wel eens een brandende aansteker zien en zeg dan dat je de mantelzorgwoning daarmee kunt verwarmen. Misschien wat overdreven, maar in deze woningen is het behaaglijk warm zonder dat je al te veel hoeft te stoken. Ook aan de buitenkant kunnen we de huizen een warm karakter geven, door ze bijvoorbeeld met hout te bekleden of ze van een warmrode kleur te voorzien. Ook hier geldt: we doen graag wat de klant wil.”

Klik hier voor meer informatie over bouwen voor mantelzorg.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy