Meedoen met de ‘Kracht van herinneringen’ in Hengelo?

150 150 admin

Binnenkort wordt er in Hengelo een nieuw project opgestart: ‘De kracht van herinneringen.’ Voor mensen met dementie èn hun mantelzorger. Tijdens een serie van zes bijeenkomsten worden via verschillende thema’s positieve ervaringen met elkaar gedeeld.

Wanneer en waar?
De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op 19 april, 10 mei, 24 mei, 7 juni, 21 juni en 5 juli 2017. De locatie is het Wijkcentrum Hengelose Es.

Samen herinneringen ophalen in een kleine groep
Tijdens het eerste gedeelte van de bijeenkomsten worden samen herinneringen opgehaald. In het tweede gedeelte van de bijeenkomst splitsen we de koppels en gaan we in twee groepen uiteen. Dan kunnen in een kleinere groep informatie en/of ervaringen uitgewisseld worden. Er zijn één of twee gecertificeerde begeleiders en twee zorgvrijwilligers aanwezig. De sessies duren twee uur. De groep zal uit ongeveer 16 personen bestaan. Er kunnen maximaal acht koppels geplaatst worden; een koppel kan man/vrouw zijn maar ook ouder/kind.

Samen herinneringen ophalen aan vroeger! De geur van gemalen koffie, een jeugdfoto, de woorden aap-noot-Mies… Kleine dingen kunnen veel positieve herinneringen ophalen. Een verademing om te merken dat je over bepaalde dingen uit je verleden nog heel wat weet en dit kunt delen! Je wordt je weer bewust van je ervaringen, prestaties en wie je bent.

Op zoek naar ‘geheugensleutels’
Bij het ophalen van herinneringen wordt er gebruik gemaakt van onder andere voorwerpen, geur, zang, muziek, drama, smaak, versjes, filmpjes, foto’s en luisteren naar herinneringen van anderen. Dit doen wij om zoveel mogelijk ‘geheugensleutels’ te vinden om herinneringen uit het geheugen te kunnen ophalen. Bij de één zal een geur tot een bepaalde herinnering leiden, bij de ander een muziekstuk of een voorwerp.
De methode is gebaseerd op de (goedgekeurde en bewezen effectieve) Europese aanpak voor het begeleiden van mensen met dementie.

Positieve herinneringen ophalen verbetert het contact
De ziekte dementie heeft een grote invloed op relaties; op de onderlinge band, het contact, de manier van communiceren en de veranderende balans. Dit kan soms leiden tot onderlinge problemen tussen de persoon met dementie en de mantelzorger zonder dementie. Door samen bezig te gaan met reminisceren, het bewust ophalen van positieve herinneringen, kan er een verbeterd contact ontstaan en kan het zelfvertrouwen van de persoon met dementie toenemen.

Aanmelden kan!
Voor meer informatie over ‘de kracht van herinneringen’ kunt u terecht bij:
Nelleke ten Pas, consulent Stichting Informele Zorg Twente
Telefoon 085 7731720

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy