‘Ook kleinere bedrijven kunnen wel degelijk innoveren’

150 150 admin

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat seniorenhuisvesting de komende jaren kansen biedt aan het MKB. Als die bedrijven tenminste innoveren en samenwerken. Maar mag je ook van een kleiner bedrijf verwachten dat het innoveert?

Bij John Bakker, adviseur Ondernemersondersteuning bij KvK Zwolle, bestaat daarover geen twijfel: “Natuurlijk is het niet elk bedrijf gegeven zoiets baanbrekends als de iPhone te ontwikkelen. Maar ook een bedrijf met minder dan vijf werknemers kan met veelbelovend nieuws komen. Door goed te luisteren naar wat de doelgroep precies wil en daarop in te spelen. Kleinere bedrijven hebben hier zelfs een voorsprong, want wie staat er nu dichter bij de klant dan zij?”

Mensen willen steeds vaker totaaloplossingen
Voor de bouw- en installatiebedrijven dienen de kansen zich de komende jaren vooral aan in de aanpassing van woningen. Verduurzaming en gezondheid zijn sleutelwoorden. John Bakker: “Mensen willen en moeten langer thuis blijven wonen. De bouw- en installatiebranche kan hier veel winnen door met een duidelijk seniorenaanbod te komen, een aanbod dat tot specifieke oplossingen leidt. Daarvoor is dan vaak samenwerking met toeleveranciers en andere bedrijven noodzakelijk. Want als er bijvoorbeeld een slaapkamer en een badkamer beneden worden gebouwd, zal daar ook werk voor elektra- en loodgietersbedrijven bij horen. En wellicht moet door de verbouwing de tuin meteen door een hovenier worden aangepakt. Wie tegen de bewoners kan zeggen ‘Dat regelen we allemaal in één keer voor u, precies zoals u ’t wilt en zonder moeilijk heen-en-weer-gedoe’ en dat ook met argumenten kan onderbouwen, maakt grote kans de opdracht binnen te halen.”

Samen in een nieuw bedrijf of coöperatie?
De samenwerking tussen de verschillende bedrijven moet dan wel anders verlopen dan zoals ’t nu nog vaak gaat, met bedrijven die min of meer toevallig een keer samen een grotere klus oppakken. “Juist door structurele samenwerking met goed overleg vooraf, behaal je meerwaarde, zo stelt John Bakker, “dan ook verloopt de uitvoering van de bouw- en installatiewerkzaamheden vloeiend, waar nu nog wel eens dingen langs elkaar heen willen lopen. Bij gestructureerde samenwerking komen vragen als ‘Wie is ons aanspreekpunt?’ en ‘Hoe doen we dat met facturering?’ aan de orde. Het kan zelfs zijn dat de deelnemende bedrijven samen een nieuw bedrijf of een coöperatie opzetten om de gevraagde totaaloplossingen te bieden. Het is heel goed denkbaar dat ook een financiële partner, bijvoorbeeld een hypotheekadviseur, deel uitmaakt van zo’n samenwerkingsverband. Maak het de consument zo gemakkelijk mogelijk, bedien hem op z’n wenken. Daar gaat het om.”

De vloer die bewegingen bijhoudt
“Naast innovatie op het gebied van samenwerking is en blijft technologische vernieuwing natuurlijk ook belangrijk. Een mooi voorbeeld op het gebied van de zorg is de detectievloer die Edel Tapijt Genemuiden heeft geïntroduceerd. Door een sensorsysteem in de ondervloer kan worden gesignaleerd of en hoe iemand in zijn of haar kamer beweegt. Bij een val slaat het systeem alarm. En wanneer de kamerbewoner bijvoorbeeld steeds maar weer rondjes om een tafel loopt – wat een symptoom van beginnende dementie zou kunnen zijn – dan trekt het systeem eveneens aan de bel.”

Lees hier meer over de bijeenkomst ‘Businesskansen in seniorenhuisvesting’ op 22 april jl. in Zwolle. Vanuit dit artikel kunt u weer doorklikken naar verhelderende filmpjes en presentaties.

John Bakker, Adviseur Kvk Zwolle.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy