Op tijd aan de slag voor de oude dag

150 150 admin

Als ze nu terugkijken hadden ze zich eerder moeten voorbereiden op hun oude dag. Dat vinden veel bezoekers van de Lang zult u wonen-informatiemarkt in Hengelo. “We zijn nu in de tachtig, maar eigenlijk hadden we ons huis al  moeten aanpakken toen we met pensioen gingen”, zegt het echtpaar Nederlof. Ze zijn niet de enigen die er zo over denken: “Oud worden gaat zo geleidelijk. Je denkt, dat kan nog wel. Voor je het weet ben je 85.”
Langzultuwonen_meneerDijkhuisHengeloMet zijn 85 jaar is meneer Dijkhuis uit Hengelo nog fit genoeg om rond te kijken en zich te oriënteren in het stadhuis in Hengelo. Zijn vrouw is thuis, zeven jaar geleden is bij haar Alzheimer vastgesteld. “Het gaat gelukkig nog steeds heel goed met haar, maar we hebben wel een traplift nodig. Dan kijk je rond op internet, maar daar is zo veel keuze. Het is moeilijk om op internet precies te vinden wat je zoekt. Ik vind het fijn om hier even persoonlijk advies en informatie te krijgen en te zien en horen wat er allemaal mogelijk is.”

Van wringers tot eenvoudige mobieltjes
Lagnzultuwonen_Vegro
Tiny Bont en Lisanne Mennegat van Thuiszorgwinkel Vegro begrijpen precies wat meneer Dijkhuis bedoelt: er is zo veel op de markt om het leven op de oude dag wat aangenamer te maken. “Maar niet iedereen weet dat en als je je erin gaat verdiepen kun je je er echt in verliezen”, zegt Tiny. “Maar al die producten en diensten kunnen het leven echt makkelijk maken.” Neem een klein voorbeeld als de handenwringer, demonstreren de dames. Als je niet zo veel kracht meer in je handen hebt, kan het uitwringen van een vaatdoekje een hele uitdaging zijn. En al die vervelende verpakkingen, die nauwelijks open zijn te krijgen? Moeilijk bedienbare mobiele telefoons? Is allemaal een oplossing voor. “De drempel is vaak hoog voor mensen om op zoek te gaan naar hulpmiddelen ervaren we. Het is natuurlijk ook niet leuk, je bent steeds meer aan het inleveren.”

“Doe het juist nu, nu je het nog kunt”

Langzultuwonen_mevrouwEshuisToch is oud worden iets waar je op kunt en moet anticiperen, vinden Hennie Eshuis en Joop Horselenberg (beide 82) uit Hengelo. Het stel is zes jaar bij elkaar en ze wonen allebei nog in hun eigen koopwoning. “Je moet niet achter de geraniums gaan zitten en het is juist goed om naarmate je ouder wordt te kijken wat je kunt aanpassen”, vindt Hennie Eshuis. “Doe het juist nu, nu je het nog kunt. Ik heb in de loop der jaren mijn badkamer al aangepast en ik slaap beneden. Om mijn tuin onderhoudsvrij te maken heb ik kunstgras laten aanleggen. Heerlijk, ik heb een chaletwoning, maar het gevoel dat ik een appartement woon.” Langzultuwonen_meneerHorselenberg
Joop Horselenberg is bezig met zijn badkamer. “Ik heb zelf beugels geïnstalleerd.” Vandaag valt hun oog op de kookbeveiliger van Vulkon. Een gepatenteerde uitvinding van het echtpaar Nick van Vulpen en Anita
Kollen waarmee een vlam in de pan en keukenbranden voorkomen kunnen worden. Als een pan op het vuur blijft staan en droogkookt, klinkt er een harde piep van de rookmelder en wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. “Als het om brandveiligheid gaat zie je vaak blussers of blusdekens, maar dan is het kwaad al geschied. Hiermee voorkomen we dat er brand ontstaat.”

Samen eten met een vrijwilliger
Op de informatiemarkt van Lang zult u wonen wordt al snel Langzultuwonen_bakenpraatduidelijk: er is ontzettend veel om de oude dag zo comfortabel, veilig maar ook plezierig mogelijk te maken. “Maar niet iedereen weet dat”, zegt ook Stefan de Vries. De 22-jarige student toerisme is een jaar geleden begonnen met het sympathieke initiatief Bak en Praat. Daarmee hoopt hij de eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Vrijwilligers kunnen zich bij Bak en Praat aansluiten, voor 10 euro doen ze boodschappen en koken en eten samen met iemand die behoefte heeft aan gezelschap. “Dat kan alleen met de vrijwilliger, maar we bieden ook kookgroepen aan”, vertellen De Vries en zijn collega Silvanna van Graven (18).

Vertroetel je ouders
Ook het landelijke initiatief Vertroetel je ouders speelt in op de groeiende groep ouderen die behoefte heeft aan gezelschap, plezier en ondersteuning. Want niet iedereen heeft dagelijks mantelzorgers paraat staan, of wil een beroep doen op die mantelzorgers. “Soms wonen kinderen niet in de buurt, en tegelijkertijd merk je ook dat een biologische band in de weg kan staan als het gaat om zorg”, zegt Marja Waanders. Zelf is begeleider van een vrouw met Alzheimer. “Je merkt dat niet iedereen een groepsmens is. Dit is één-op-één-begeleiding en eigenlijk doen we vooral hele gezellige dingen.”

Goedkope schoonmaakhulp voor je ouders
Langzultuwonen_henkenanitamulder
Henk en Anita Mulder zijn op de informatiemarkt voor hun ouders. Henk Mulder: “Mijn moeder heeft recht op minder hulp in de huishouding, die is met alle nieuwe regelgeving teruggebracht van 6 uur per week naar anderhalf. Dat lukt echt niet, dus we zijn nu voor haar oplossingen aan het zoeken. Dat moet gewoon, ze redt het niet zonder hulp. Dus we hebben al een folder meegenomen voor huishoudelijke hulp voor vijf euro per uur, dat zou een uitkomst zijn. Je moet het toch voor elkaar regelen.” Ook Anita is er voor haar ouders. “Mijn vader is mantelzorger voor mijn moeder en we zijn op zoek naar advies over woningaanpassingen. Je komt hier toch handige dingen tegen. Niet alleen voor onze ouders trouwens, ook voor onszelf.”

Lang zult u wonen: niet alleen voor ouderen
Langzultuwonen_informatiemarktHengelo_21052016_2
Dat veilig en comfortabel wonen niet alleen voor ouderen is, is absoluut waar, volgens Tom Koster, eigenaar van Noaber Bouw. Als aannemer is hij gespecialiseerd in woningaanpassingen en hij ziet in de praktijk dat mensen ook op jonge leeftijd bewust omgaan met ouder worden. “Ze moeten er alleen wel op gewezen worden. Als je nu een garage bouwt, kun je die al zo bouwen dat je straks eenvoudig de garage in een slaapkamer of badkamer op de begane grond kan veranderen. Mensen zijn zich daar niet altijd van bewust en ik vind het een rol van ons als aannemer om mensen daar bewust van te maken. Het scheelt namelijk ontzettend veel geld als je er op tijd aan denkt.”

Lang zult u wonen organiseert regelmatig informatiemarkten waar u terecht kunt voor praktische informatie en advies. Op de pagina Evenementen vindt u de eerstvolgende data voor informatiemarkten, maar ook aankondigingen voor andere interessante bijeenkomsten, zoals Alzheimercafés.

Bekijk de evenementenkalender

 

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy