“We moeten als oudere verantwoordelijkheid nemen”

150 150 admin

Zij is 77 en hij is 78 jaar en op dit moment zijn ze beide nog fit genoeg om heel wat kilometers te fietsen. Toch is het echtpaar vastberaden om aan de slag te gaan met hun woning na een bezoek aan de Lang zult u wonen informatiemarkt in Ommen. “We hebben direct iemand uitgenodigd om te inventariseren wat er nodig is om nog zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.”

“We willen het goed geregeld hebben als één van ons achterblijft’
Want in het huis blijven wonen waar ze nu wonen, dat wil het echtpaar het allerliefst. Ze bezitten hun eigen woning al 45 jaar en ze moeten er niet aan denken om naar een andere plek te verhuizen. “We hebben het hier goed naar onze zin en als je verhuist moet je toch weer helemaal opnieuw beginnen, dat willen we niet.” Ze hebben op deze maandagmiddag in Ommen veel nuttige en handige dingen gehoord. “Dingen waar je niet altijd bij stilstaat, maar we wel graag iemand naar willen laten kijken. We doen dit vanuit noodzaak en vanuit verantwoordelijkheidsgevoel. Plezierig vind ik het niet per se. Ik vind vooral dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen, ook om het goed geregeld te hebben voor het geval één van ons alleen achterblijft in het huis. Je kunt niet in de toekomst kijken, maar je kunt wel je maatregelen nemen.”

80 belangstellenden op informatiemarkt in Ommen
Lang zult u wonen informatiemarkt in Ommen
Zo’n 80 belangstellenden bezochten maandagmiddag 13 november de Lang zult u wonen informatiemarkt in Ommen. De bezoekers kregen informatie en adviezen om zo lang mogelijk, zo veilig en zo comfortabel mogelijk thuis te blijven wonen. Bouwkundige Hans Engelbertink van Lang zult u wonen gaf tekst en uitleg bij iedere ruimte in huis en de mogelijkheden om de ruimtes veiliger te maken. Veel van die tips zijn bedoeld om het risico op vallen in en om het huis te beperken. Zoals het verwijderen van kleedjes, het aanbrengen van tweede trapleuning of antislipmateriaal op traptreden en gladde vloeren. “Maar denkt u er ook aan dat uw huisnummer goed zichtbaar is? Als er iets gebeurt en iemand moet 112 bellen, dan wilt u niet dat de ambulance uw huis voorbij rijdt omdat ze het huisnummer niet kunnen vinden.” Al deze tips kunt u nog eens rustig teruglezen en bekijken op www.samenwerken.langzultuwonen.nl
Hans Engelbertink op de informatiemarkt van Lang zult u wonen

“Mensen moeten nuchterder zijn over dit onderwerp”
“Ik heb nog wel kleedjes in huis”, biecht mevrouw Oosterhof uit Ommen op na het horen van het verhaal van Hans Engelbertink. “Maar wel met antislipmatjes eronder.” Als lid van de ouderenorganisatie PCOB is mevrouw Oosterhof al wel lange tijd bezig met het levensloopbestendig maken van haar woning. “Ik ben nu 76, maar ik heb in 1999 mijn badkamer al aangepakt omdat ik rugklachten had. Mensen moeten nuchterder zijn over dit onderwerp”, vindt ze. “Ik hoor veel mensen zeggen: ik ben er nog niet aan toe of ik heb dat nog niet nodig, maar je kunt er morgen wel aan toe zijn.”

Bewegen verhoogt vitaliteit én veiligheid bij senioren
Fysiotherapeut Hanny Flores op de informatiemarkt Lang zult u wonen
Niet alleen het verbeteren van de woning is belangrijk als het gaat om zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Fit en vitaal zijn is zeker zo belangrijk, volgens fysiotherapeut Hanny Flores. Dagelijks wandelen, fietsen, zwemmen of speciale beweegprogramma’s volgen. De cijfers tonen aan dat daar veel winst te behalen valt. “We zien dat bewegen het valrisico vermindert, dat mensen zich fysiek sterker voelen en dat het de zelfredzaamheid bevordert.” Daarnaast is het volgens de fysiotherapeut goed voor spierkracht en de sterkte van de botten, waarvan bekend is dat de kracht en sterkte afneemt vanaf ons veertigste levensjaar. Intensieve fitness is niet nodig om vitaal te blijven op latere leeftijd. “Op de website veiligheid.nl staan beweegtips die u tijdens uw dagelijkse bezigheden kunt doen. U kunt tijdens het tandenpoetsen even op één been gaan staan voor sterkere beenspieren en een betere balans. Of een oefening doen tijdens het koffiezetten.”

beweegtips veiligheid.nl senioren

Bij veiligheid hoort ook brandveiligheid: vergeet de rookmelders niet
Ook de brandweer was tijdens de informatiemarkt aanwezig in Ommen. “We zien een stijging van het aantal woningbranden bij mensen van 65 jaar en ouder”, legde Jan Wittenberg, voorlichter van de Veiligheidsregio uit. “We raden mensen daarom aan om rookmelders te plaatsen.” Eén van de bezoekers bedankt daar vriendelijk voor: “Ik rook niet, meneer”, zegt ze tegen Jan Wittenberg. “Dat horen we zo vaak: mensen denken dat rookmelders alleen zijn voor mensen die roken. Maar het zijn juist de elektrische apparaten in huis die brand veroorzaken. We hebben steeds meer kunststof in huis, waardoor de rookontwikkeling bij woningbranden zo snel gaat dat we gemiddeld nog maar drie minuten de tijd hebben om de woning te verlaten. Het is en blijft van levensbelang om rookmelders te plaatsen.”
Brandweer over brandveiligheid senioren op informatiemarkt Lang zult u wonen

Meer tips, informatie of persoonlijke vragen?
Wilt u meer tips of adviezen over het veiliger en comfortabeler maken van uw woning. Op www.samenwerken.langzultuwonen.nl vindt u tips per ruimte. Woont u in de gemeente Ommen of Hardenberg, dan kunt u met uw vragen op het gebied van wonen, welzijn, zorg of inkomen terecht bij de Samen Doen Teams. In zowel Ommen als Hardenberg kunt u terecht tijdens de speciale inloopuren.

Meer informatie over Samen Doen in Hardenberg
Meer informatie over Samen Doen in Ommen

 

 

 

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy