Lang zult u wonen ouderen hypotheek

Oudere onderschat risico aflossingsvrije hypotheek

300 204 admin

Bent u de vijftig gepasseerd en heeft u een eigen woning die (deels) gefinancierd is met een aflossingsvrije hypotheek? Wilt u nog lang in uw huidige woning blijven wonen? Dan doet u er volgens onderzoek van ouderenbond ANBO en EenVandaag goed aan om nu al na te denken over het aflossen van uw woningschuld.

40% senioren wil nieuwe hypotheek afsluiten

In totaal 4000 senioren werden door ANBO en EenVandaag in een enquête bevraagd. De vraag die daarin centraal stond: hoe gaat u met uw aflossingsvrije hypotheek over dertig jaar de woningschuld aflossen? Maar liefst 40% van de 50+’ers geeft aan na de looptijd een nieuwe hypotheek te willen afsluiten. Bijna 30% geeft aan hun woning dan te verkopen en te gaan huren. Een kwart van de senioren zegt de woningschuld af te willen lossen met opgebouwd vermogen. Opvallend in het onderzoek is dat 80% van de ondervraagden deze mogelijkheden nog niet getoetst heeft op de financiële haalbaarheid.

200.000 huishoudens kunnen in problemen komen

Zo’n 1 miljoen huishoudens in Nederland hebben een aflossingsvrije hypotheek waarbij ze een deel van hun lening niet hoeven af te lossen. Tenminste, niet gedurende de looptijd van de hypotheek. De Nederlandsche Bank schat dat 200.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen kunnen komen. EenVandaag meldt dat niet alle huiseigenaren genoeg vermogen hebben om dan de totale lening terug te betalen. Gemiddeld gaat het om een resterende woningschuld van 100.000 euro.

Rekening houden met veranderende inkomenssituatie

Uit eerder onderzoek dat we hier op samenwerken.langzultuwonen.nl publiceerden blijkt dat de oudere van nu vaak beslist niet wil verhuizen. Zonder financiële voorbereiding kan dat noodzaak worden, schetsen ANBO en EenVandaag. Een nieuwe hypotheek kan na 30 jaar alleen worden afgesloten zonder hypotheekrenteafrek en meestal is ook het inkomen lager omdat een grote groep niet meer werkt. “De kans is groot dat een bank als het inkomen daalt en de woonlasten stijgen, de woningschuld niet wil financieren. Huiseigenaren kunnen dan gedwongen worden hun woning te verkopen.”

Lees het complete bericht op Eenvandaag

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy