Een paar extra ogen

150 150 admin

Niets zo vertrouwd als je eigen huis. Zo vertrouwd, dat je als bewoner vaak niet eens ziet in welke alledaagse dingen gevaar kan schuilen, of waar veel meer woongemak binnen handbereik ligt. Vrijwillige adviseurs van Lang zult u wonen lopen daarom op verzoek samen met u de woning door. ,,We komen niks verkopen, we kijken alleen mee zodat ze bewuster kunnen kiezen’’, zegt adviseur Hanne Rotgans uit Hengelo. Een welkom paar extra ogen dus!

Heel af en toe komt Hanne wel eens bij mensen die wat argwanend zijn. Want wat komt die mevrouw precies doen? Spullen aan de man brengen of controleren namens de gemeente? Niets van dat alles. Hanne, en veel vrijwilligers met haar, trekken er voor Lang zult u wonen alleen maar op uit om advies te geven.
,,Voordat ik kom hebben mensen bij de gemeente aangegeven dat ze gebruik willen maken van de stimuleringsregeling, een financiële tegemoetkoming in de kosten van aanpassingen in huis. Op die papieren hebben ze aangegeven wat ze in de woning zouden willen aanpassen. Maar ik loop het liefst samen de hele woning door. Als je ergens lang woont zie je ook niet meer zo goed wat gevaarlijk zou kunnen zijn, en waar verbeterpunten liggen. Ze hoeven absoluut de adviezen en tips niet op te volgen, maar ze kunnen daarna wel bewuster keuzes maken’’.

Aanpassingen die het leven makkelijker maken
Gewapend met een meetlint en formulieren komt Hanne bij de mensen thuis. ,,Ik ga eerst in gesprek over wat hun verwachtingen voor de toekomst zijn, vraag nooit rechtstreeks naar gezondheidsklachten. Die verhalen komen vanzelf. Ik kijk met de mensen verder vooruit dan bijvoorbeeld alleen een aangepaste badkamer. Want als je verwacht in een rolstoel terecht te komen, moet je bijvoorbeeld ook kijken of je bovenaan de trap dan wel die draai met je rolstoel kunt maken. Ik geef inzicht in hoeveel er eventueel zou moeten worden aangepast. Als dat een flinke verbouwing zou betekenen is het aan de bewoners zelf om af te wegen of ze dat gebreek en die hoge kosten willen of misschien toch liever naar een ander huis omzien’’. De gemeentelijke stimuleringsregeling is zeker geen vergoeding voor alle kosten, maar slechts een financiële tegemoetkoming. Ook moeten mensen zelf een aannemer of klusjesman in de arm nemen.
De meeste aanpassingen die het leven makkelijker maken, zijn gelukkig helemaal niet kostbaar. Een paar extra beugels naar de keldertrap toe bijvoorbeeld, of een tweede trapleuning. Een lamp onder het bed die automatisch aan gaat als iemand uit bed stapt, een postvanger die onnodig bukken voorkomt, een verhoger onder de vaatwasser, het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.

Verbouwingen, ingrijpend?

Verbouwingen zijn ook niet persé ingrijpend. Als mensen ’s nachts nog naar beneden moeten omdat boven geen toilet is, zijn er ook technisch slimme oplossingen om op een kleine afvoer toch een toilet aan te sluiten. Soms kan een inbouwkast bij een badkamer worden aangetrokken zodat een toilet boven tóch kan. Of kan de kelder simpel worden omgebouwd tot voorraadkast, met minder risico op vallen. ,,Allemaal slimme aanpassingen waar bewoners zelf niet altijd opkomen. Ze zien vaak zelf ook niet wat er gevaarlijk is in de woning. In een bad douchen bijvoorbeeld, of een trap op en aflopen die aan één kant helemaal open is. Ik haal dan vaak de kleinkinderen aan: als mensen horen dat die lelijk kunnen wegglijden in zo’n bad, of van de trap kunnen vallen, dan is er meestal ineens wél die bewustwording hoe gevaarlijk het kan zijn. Mensen doen dingen al jaren zo, en dat is ook prima, maar ik wijs ze wel op mogelijke gevaren’’.

Hanne komt zelf uit de bouw. Door persoonlijke ervaringen (haar beide ouders werden rolstoelafhankelijk) weet ze welke obstakels mensen tegenkomen. ,,Ik wijs mensen op mogelijkheden. Voor mij is het heel mooi te zien dat van de bewoners die Lang zult u wonen bezoekt, er maar heel weinig zijn verhuisd. De meerderheid woont er dankzij de aanpassingen nog. Dan hebben we ons werk goed gedaan’’.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy