Bewustwordingscampagne in Drenthe

Levensloopbestendig wonen onder de aandacht van inwoners van de provincie Drenthe

Bewustwordingscampagne in provincie Drenthe

Hoe breng je het onderwerp levensloopbestendig wonen onder de aandacht in Drenthe, één van de sterkst vergrijzende provincies van Nederland? Met de provincie Drenthe en de 12 Drentse gemeenten zette Lang zult u wonen in 2018 en 2019 een provinciale bewustwordingscampagne op om inwoners van Drenthe te wijzen op de voordelen van een veiliger en comfortabeler huis.

 • De uitdaging

  We blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen en dat heeft gevolgen voor de provincie Drenthe als één van de meest vergrijsde provincies van Nederland. In 2040 is 1 op de 8 mensen in Drenthe boven de 80. Om te zorgen dat al deze mensen prettig en veilig thuis kunnen blijven wonen, is het belangrijk dat bestaande woningen op tijd levensloopbestendig worden. Hiervoor zijn in Drentse gemeenten verschillende regelingen, zoals de Blijverslening en Verzilverlening, maar die zijn nog niet of nauwelijks bekend bij inwoners. Lang zult u wonen is  in 2018 gevraagd om in opdracht van de provincie Drenthe met de 12 gemeenten een bewustwordingscampagne te starten, zodat het belang van levensloopbestendig wonen meer aandacht krijgt onder 55+’ers.

 • De oplossing

  Lang zult u wonen heeft jarenlange ervaring met bewustwordingscampagnes. De ervaringen in de provincie Overijssel, waar de campagne voor het eerst werd ontwikkeld samen met ouderen, en de ervaringen in gemeenten elders in Nederland, zorgen ervoor dat Drenthe niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Er is al veel bestaand communicatiemateriaal waarmee de provincie Drenthe en de Drentse gemeenten hun inwoners kunnen informeren. Lang zult u wonen inventariseert in de gehele provincie de financiële regelingen of leningen die er beschikbaar zijn en ontwikkelt een provinciale communicatiestrategie waar alle gemeenten deel van uitmaken. Door de gezamenlijke aanpak in de provincie ontstaat er eenheid en herkenbaarheid in de communicatie.

 • De resultaten

  In de provincie Drenthe heeft Lang zult u wonen het volgende ingezet:

  • Verschillende werksessies voor ambtenaren van Drentse gemeenten om kennis en ervaring uit te wisselen over levensloopbestendig wonen en in te zetten beleidsinstrumenten om inwoners aan te sporen gebruik te maken van regelingen en maatregelen.
  • Samenwerking met SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) bij het onder de aandacht brengen van regelingen en leningen in Drenthe.
  • Een provinciale campagnewebsite voor Drenthe, onder de vlag en het merk van Lang zult u wonen met praktische tips en adviezen voor inwoners om hun woning te verduurzamen of levensloopbestendiger te maken.
  • 12 aparte, op maat gemaakte gemeentelijke campagnewebsites, waarop inwoners informatie over regelingen konden vinden in hun eigen gemeente.
  • Foldermateriaal voor 12 Drentse gemeenten met tips voor alle ruimtes in huis en informatie over leningen en regelingen om de woning duurzamer en/of levensloopgeschikter te maken.
  • Een Facebookcampagne van Lang zult u wonen met praktische tips en adviezen bereikte maar liefst 81.000 inwoners in Drenthe van 55 jaar tussen oktober 2018 en maart 2019.
  • Aanwezigheid van de bouwkundig adviseur van Lang zult u wonen op verschillende bijeenkomsten in Drenthe: van de ouderendag tot een bezoek aan een voorbeeldwoning.

Meer weten over campagnes?

In uw provincie of gemeente ook het onderwerp levensloopbestendig wonen onder de aandacht brengen? Lang zult u wonen heeft standaard communicatiepakketten die u direct kunt inzetten om inwoners te informeren en inspireren op tijd aan de slag te gaan met een veilig en comfortabel huis. Kijk voor meer informatie ook op de pagina Campagnes of neem direct contact op met Maria Walters.

Project details

De provincie Drenthe bood 12 Drentse gemeenten een eigen lokale campagne aan. Zodat ook specifieke lokale informatie uit de gemeente hun weg vond. Een mooi voorbeeld van combinatie van een provinciale en lokale aanpak.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy