Regie houden en een sociaal netwerk

309 205 admin

De regie houden over je eigen leven. Dat spreekt Rita Morsman en Truus Klein Legtenberg enorm aan. Truus is al een beetje ‘zorgdeskundige’ tegen wil en dank met een broer die ALS heeft en een ernstig zieke zus. ,,Mijn ervaring is dat je maanden bezig bent om iets geregeld te krijgen: iedereen kijkt naar elkaar en niemand doet iets’’. Elke tip om je gezondheid in eigen hand te houden, is dan ook welkom.

Rita heeft lang en hard gewerkt in de zorg. ,,Ik denk dat het nu wel op een dieptepunt zit. De mensen op de werkvloer hebben zo veel werkdruk en kunnen geen banden meer opbouwen met de mensen die ze verzorgen. Ik heb daarom voor iets anders gekozen waar ik gelukkig van word. Ik denk dat de zorg tegen de tijd dat wij oud zijn wel weer beter zal zijn, je hoort zoveel tegengeluiden’’.

Het belang van een sociaal netwerk zien beide dames als een heel belangrijke factor bij het ouder worden. Bij Truus is dat al goed voor elkaar, Rita werkt er nog aan. ,,Als je altijd zo hard werkt, heb je weinig tijd. Ik werd me daar wel ineens van bewust en werk daar nu ook echt aan, onder andere via de Vrouwen van Nu’’.

Je kwetsbaar opstellen en toegeven dat je hulp nodig hebt, is voor deze generatie soms lastig, weet Truus. ,,Ik ben jaren geleden ernstig ziek geweest. Mijn omgeving kreeg het machteloze gevoel dat ze niks konden doen, ik vroeg niks omdat ik niemand wilde belasten. Je moet als je ouder wordt je zorgen ook durven delen. Dat is wel lastig’’.

Zo oud zijn ze nog niet, maar de komende levensfase houdt ze wel bezig. Zo heeft Truus bij een verbouwing bijvoorbeeld niet weer gekozen voor een bad, en zijn drempels bij de renovatie niet terug geplaatst. Rita zou op den duur wel wat kleiner willen wonen met minder onderhoud. Maar voorlopig genieten ze. ,,Je moet voorbereid zijn, maar je niet steeds zorgen maken. Je weet toch niet wat de toekomst brengt’’.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy