Rooskleurige vooruitzichten door vergrijzing

450 300 admin

Twee pas verschenen rapporten, een van de Kamer van Koophandel (KvK) en een van ABN Amro, vertellen eenzelfde verhaal: door de vergrijzing van de bevolking ontstaan er tussen nu en 2040 voor bouwers en installateurs volop kansen. Volgens ‘Seniorenhuisvesting vormt brandstof voor economie’ van de KvK zal er tussen de 5,4 en 57 miljard euro geïnvesteerd gaan worden.

ABN Amro stelt dat het aantal huishoudens met 65- tot 74-jarigen tot 2040 met ruim 40% zal stijgen, het aantal 75+-plussers zal zelfs meer dan verdubbelen. En dat terwijl nu nog maar 27% van de woningen geschikt is voor ouderen. Verder blijkt dat bijna de helft van de senioren een koophuis bezit en dat voor velen aanpassingen in en aan hun huis financieel haalbaar zijn. Daar liggen dus kansen voor ondernemers.

Van aannemen naar samenwerkend ondernemen
De gebraden duiven komen echter niet zo aanvliegen, zo waarschuwt de bank. Er zal meer en meer vraag ontstaan naar totale oplossingen, in plaats van ‘simpel’ aannemerswerk. Samenwerking met gespecialiseerde zorgleveranciers, interieurontwerpers, woningcorporaties en gemeenten gaat hier snel terrein winnen, zo luidt de verwachting.

Markt van half miljoen woningen
Volgens het KvK-rapport zorgt niet alleen de vergrijzing voor de toenemende vraag naar passende woningen. Ook de overheid speelt een rol doordat er voor ‘lichtere’ gevallen geen verzorgingshuis meer in zit, en steeds meer taken bij de gemeenten terechtkomen. Dit betekent alleen al dat tussen nu en 2040 naar schatting meer dan 500.000 woningen moeten worden aangepast. Meer dan de helft hiervan (300.000) zijn koopwoningen.

Interessante mogelijkheden in de buurt
Vooral voor lokale bouw- en installatiebedrijven liggen hier kansen. Zo wordt bij installatie van domotica in een woning uitgegaan van een investering tussen 8.000 en 20.000 euro, terwijl voor bouwkundige aanpassingen gedacht wordt aan bedragen tussen 10.000 en 65.000 euro. Net als in het ABN Amro-rapport wordt hier op samenwerking tussen ondernemingen gehamerd. Vernieuwend ondernemen is hierbij noodzaak. Bijvoorbeeld door flexibele aanpassingen in woningen en speciale producten. Ook op financieel vlak kan het anders en beter. Gebruikmaking van (Europese) subsidies, oprichten van lokale investeringsfondsen of uitgave van obligaties kunnen het verschil uitmaken tussen wél en niet aan de slag gaan.

Lees ook deze artikelen uit Nieuwsbrief #10:
‘Een gordijn met afstandsbediening is nog geen domotica’
‘Ook kleinere bedrijven kunnen wel degelijk innoveren’

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy