Steenwijkerland maakt 80.000 euro vrij voor woningaanpassingen

150 150 admin

De gemeente Steenwijkerland maakt € 80.000 vrij voor inwoners die woningaanpassingen willen doen. De stimuleringsregeling Lang zult u wonen is bedoeld voor inwoners van 60 jaar en ouder die wel een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met het geld krijgen ouderen een tegemoetkoming in de kosten voor aanpassingen die hun huis veiliger en comfortabeler maken.

Tegemoetkoming in de kosten
Volgens wethouder Dieke Frantzen zie je dat mensen zich over het algemeen heel prettig voelen in het huis waar ze nu wonen. En dat ze daar ook graag willen blijven wonen. “Ook als ze ouder worden. Met deze regeling stimuleren we het nemen van maatregelen in huis om er later ook zelfstandig te kunnen blijven wonen.” Volgens de wethouder is bewustwording een belangrijk onderdeel van de stimuleringsregeling. “Ouder worden betekent dat sommige dingen misschien wat minder soepel gaan. Daar kun je nu al over nadenken en op inspelen.”

Bewustwording belangrijk bij ouderen
De regeling in Steenwijkerland is op vrijdag 10 maart ingegaan en loopt tot eind 2017. Op de beurs Huis Idee 2017 in Steenwijk is de regeling onder de aandacht gebracht bij bezoekers. Kor van der Velde van de gemeente Steenwijkerland vindt dat de regeling mensen aan het denken moet zetten. “De gedachtegang is echt: ga er eens over nadenken. Ik ben zelf 46 en in onze woning hebben we nagedacht hoe we dingen zo gebruiksvriendelijk kunnen maken. Dat kunnen ook hele kleine dingen zijn waar je in eerste instantie niet bij stilstaat. Zoals een vaatwasser of wasmachine die hoger geplaatst wordt.”

Besparen op digitaal spiekoog tot traplift
Inwoners van Steenwijkerland kunnen dankzij de stimuleringsregeling flink besparen op de kosten van Hans Engelbertink in de stand van Lang zult u wonen op de beurs Huis Idee 2017 verschillende aanpassingen. Een traplift, het vervangen van het bad voor een inloopdouche, drempels in huis verwijderen, een verhoogde toiletpot. De gemeente heeft een lijst gemaakt van alle voorzieningen waarvoor mensen een bijdrage kunnen aanvragen. Hans Engelbertink, adviseur van Lang zult u wonen, geeft op de beurs in Steenwijk uitleg over de stimuleringsregeling. Volgens hem is de tegemoetkoming in kosten gemiddeld vijftig procent van de totale investeringskosten.

In gesprek over de mogelijkheden
Engelbertink: “We weten dat mensen vooral graag een bad vervangen voor een douche, omdat dat dat een stuk veiliger is. Dankzij de stimuleringsregeling kunnen ze daarvoor nu een bijdrage van € 750 vanuit de gemeente krijgen. Dat maakt het toch een stuk aantrekkelijker.” Volgens Engelbertink is de stimuleringsregeling niet alleen prettig voor de inwoners omdat ze een bijdrage krijgen. “Het geeft ons als adviseurs en gemeente ook de kans om met mensen in gesprek te gaan. Veel mensen weten niet wat de mogelijkheden zijn.”

Bouwen voor alle leeftijden
Dat mensen niet altijd weten wat er mogelijk is om een huis toekomstbestending te maken, herkent ook Arend de Wolde van Bloemen Bouw uit Meppel. Als bouwbedrijf zit hij vaak aan tafel met mensen die gaan bouwen of Advies over bouwen en verbouwen op de beurs Huis Idee 2017 in Steenwijkverbouwen. “Ik ben al sinds 2004 bezig met leeftijdsbestendige woningen, woningen die slim gebouwd zijn en geschikt zijn voor alle fases in het leven. En dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn”, zegt hij. Hij laat een woning zie die met minimale ingrepen geschikt is voor een jong gezin, maar waarvan de berging en woonkeuken later ook eenvoudig tot slaapkamer en badkamer op de begane grond omgebouwd kunnen worden. Nu nadenken over later kan geld besparen, volgens De Wolde. “Ik vind het onze taak om daar over mee te denken. Maar veel mensen willen nog niet nadenken over hun oude dag”, merkt hij. “Ze zijn daar nog niet aan toe. Tot we zeggen: maar als je toch je keuken gaat verbouwen, zou je dan geen vaatwasser op hoogte nemen?”

Stimuleringsregeling: € 1000 per huishouden
De regeling in Steenwijkerland is niet alleen voor woningbezitters, ook huurders kunnen een aanvraag doen. Er geldt ook geen inkomenseis. Wel geldt een maximaal tegemoetkoming in de kosten van € 1000 per huishouden. In totaal is 80.000 euro beschikbaar voor huiseigenaren en huurders. De regeling loopt in principe tot eind 2017, maar stopt als het geld op is. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Steenwijkerland: Alles over de Stimuleringsregeling Lang zult u wonen Steenwijkerland

Op de beurs Huis Idee 2017 werd de stimuleringsregeling Lang zult u wonen bij bezoekers onder de aandacht gebracht. 

De beurs Huis Idee 2017 stond geheel in het teken van wonen, (ver)bouwen en duurzaamheid. Ook waren er nieuwe trends en ontwikkelingen te zien. Zoals deze Virtual Reality tour van makelaars door huizen. 

 

 

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy