Oud worden, dat doen mensen het liefst thuis

150 150 admin

Ouderen in de gemeente Dronten willen het liefst in hun eigen huis blijven wonen, ook als ze ouder worden. Als ze daarvoor aanpassingen moeten doen, zijn ze bereid om daar ook zelf voor te betalen. Alleen weten de meeste inwoners niet goed wat de mogelijkheden zijn en hoe ze dat moeten en kunnen regelen. Dat blijkt uit onderzoek van CMO Flevoland. Greet Kamminga (CMO) presenteerde de uitkomst van het onderzoek vrijdag 6 oktober op de Dag van de Ouderen in Dronten.

Afweging: wat kost verhuizen en wat levert het op?

“Mensen maken echt een afweging: wat kost het om te verhuizen en wat levert het op? Veel mensen willen vooral hun sociale netwerk niet kwijt. Ze hebben veel sociale contacten in de buurt waar ze wonen die ze kwijtraken als ze verhuizen” Het CMO voerde gesprekken met inwoners tussen de 70 en 83 jaar, maar ook met ouderenbonden en vrijwilligersorganisaties. “We hebben in die gesprekken gemerkt dat voor veel mensen niet duidelijk is wat de mogelijkheden zijn als het gaat om ouder worden in hun eigen huis. En dat ze hun woning pas gaan aanpassen als het echt nodig is, of als ze er gemak van hebben”, vertelt Kamminga.

Start campagne Lang zult u wonen en Blijverslening
Om inwoners van de gemeente Dronten beter te informeren over de mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen gaat de Gemeente Dronten introduceert Blijverslening op de Dag van de Ouderencampagne Lang zult u wonen van start. “Het aantal ouderen neemt toe in Dronten en steeds meer taken van de overheid zijn overgeheveld naar de gemeente”, schetst wethouder Peter van Bergen van de gemeente Dronten. “We willen mensen met de campagne Lang zult u wonen nu al na laten denken over de veiligheid en het comfort in hun woning, zodat ze nog heel lang en prettig in hun huidige woning kunnen blijven wonen.”

Blijverslening voor aanpassingen, maar ook voor mantelzorgunits
De gemeente Dronten zet naast bewustwording ook in op financiële ondersteuning door middel van de Blijverslening. Hiervoor heeft de gemeente 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. “De Blijverslening is geschikt voor iedereen in de gemeente Dronten die alvast wil voorsorteren op het ouder worden. Maar de lening kan ook gebruikt worden voor een mantelzorgunit”, aldus wethouder Peter van Bergen.

De Blijverslening in Dronten: hoe werkt het?
Op de Dag van de Ouderen presenteerde de gemeente Dronten de Blijverslening. Met de lening kunnen inwoners een consumptieve of hypothecaire lening afsluiten om woningverbeteringen te financieren die het huis levensloopbestendiger te maken. Denk hierbij aan het verwijderen of verlagen van drempels, een extra trapleuning, een badkamer met een veiligere douche, maar ook grotere verbouwingen waarbij een slaapkamer of badkamer naar de begane grond wordt verplaatst. Consumptief kan er in Dronten met de Blijverslening maximaal €10.000,- geleend worden en hypothecair zijn lening tot €50.000,- mogelijk.

Op de website van de gemeente Dronten leest u precies wat er mogelijk is met de Blijverslening in Dronten.

Ouderenbond KBO juicht Blijverslening toe
Fred van Bree en Frans Wesselink van ouderenbond KBO zijn blij met het initiatief van de gemeente Dronten om de Blijverslening in te voeren. Van Wethouder Peter van Bergen en Frans Wesselink Bree: “Gemeenten hoeven dit niet aan te bieden, ze kunnen ervoor kiezen om dit te doen, als ouderenbond zijn we er heel blij dat de gemeente Dronten hiervoor gekozen heeft, het is een goed initiatief en een heel goed idee.” Van Bree en Wesselink hopen dat veel inwoners van Dronten ook gebruik gaan maken van de mogelijkheden. Wesselink zou nog wel een stapje verder willen gaan als het gaat om bewustwording. “Het zou geweldig zijn als we mensen ook in bouwmarkten kunnen wijzen op alle mogelijkheden die er zijn om hun huis veiliger en comfortabeler te maken.”

Niet wachten tot het te laat is
Op de Dag van de Ouderen in De Meerpaal konden bezoekers al verschillende mogelijkheden bekijken om hun woning veiliger en comfortabeleren te maken. Daarnaast konden ze informatie inwinnen over de Blijverslening. De twee dames die bij de gemeentestand luisterden naar de mogelijkheden van de Blijverslening vinden het een mooi initiatief. “Misschien iets voor later, ik ben daar nu nog niet mee bezig. Ik ben hier samen met een vriendin, we zijn beide 77 en net terug van een vakantie naar Corfu en een weekje uitwaaien op Ameland. We zijn nu nog niet toe aan woningaanpassingen, ik heb een tuinman die me helpt en een huishoudelijke hulp. Als ik dit nodig heb, is het mooi om te weten dat het er is.”  

Veel mensen stellen woningaanpassingen uit
Volgens Maria Walters, directeur van Lang zult u wonen, is het belangrijk dat mensen op tijd gaan nadenken over hoe en waar ze oud willen worden. “Heel veel mensen stellen het uit”, zegt Maria Walters, directeur van Lang zult u wonen. “Ze denken dat het nog wel even kan wachten. Maar op het moment dat mensen bijvoorbeeld vallen, dan is het eigenlijk net te laat.” Volgens Maria Walters gebeuren veel valpartijen in de badkamer, dus als ze één tip moet geven dan is om naar de veiligheid van de badkamer te kijken en bijvoorbeeld een inloopdouche te plaatsen.

Bekijk ook het video-interview met wethouder Peter van Bergen en Maria Walters op De Drontenaar.

Meer informatie over Lang zult u wonen in Dronten
Wilt u meer informatie over de campagne Lang zult u wonen in Dronten? Op de informatiepagina van Dronten leest u meer over de mogelijkheden in de gemeente Dronten.

Dag van de Ouderen in DrontenDe Dag van de Ouderen stond in het teken van ‘digisterker’. Er was veel informatie te vinden over digitale mogelijkheden. De belangstelling voor de cursussen van Seniorweb was groot. Jeannet Tijsma van de gemeente DrontenJeannet Tijsma van de gemeente Dronten informeert bezoekers van de Dag van de Ouderen over de Blijverslening die in de gemeente is geïntroduceerd. Hans Engelbertink op de Dag van de Ouderen in DrontenHans Engelbertink, bouwkundig adviseur van Lang zult u wonen in gesprek met bezoekers over mogelijke aanpassingen in en om het huis die het mogelijk maken om langer zelfstandig thuis te wonen.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy