Stel u wilt als burger meedoen aan onderzoek of zelf een burgeronderzoek starten op het gebied van uw gezondheid of een (gezonde) leefomgeving? En u zoekt onderzoekers met wie u dit samen kunt doen. Dan kunt u binnenkort terecht op het digitale platform van TOPFIT Citizenlab.
Burgers en wetenschappers ontmoeten elkaar op het digitale platform
Het online platform is een nieuwe website waar u alleen kunt kijken én bijdragen als u lid bent. Lid worden kan door een bericht te sturen naar TOPFIT Citizenslab. Dit lidmaatschap is gratis. U kunt aangeven waar u vooral in geïnteresseerd bent, dan krijgt u vanzelf nieuws over dit onderwerp in uw mailbox. Ook is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld te chatten met onderzoekers.
Waarom meedoen als burgeronderzoeker?
Er kunnen verschillende redenen zijn om mee te doen aan burgeronderzoek of om zelf als burger of patiënt zo’n onderzoek te willen opzetten. Wij zetten een paar redenen op de rij:
- U wilt iets betekenen voor uw wijk of andere patiënten door samen met wetenschappers oplossingen te bedenken. Buurtbewoners doen dat bijvoorbeeld in de wijk Schelfhorst in Almelo. En mensen met diabetes doen dat in het onderzoek Grip op diabetes.
- U vindt onderzoek doen een uitdaging en wilt daarover meer leren. Door samen te werken met wetenschappers kunt u daarin mooie stappen maken.
- U wilt uw kennis en ervaring graag delen voor onderzoek. Zo draagt u bij aan het verzamelen van nieuwe kennis en inzichten.
- U legt nieuwe contacten en breidt uw netwerk in de buurt of met medepatiënten uit. Samen onderzoek brengt ook gezelligheid.
- U krijgt door mee te doen zelf meer inzichten in uw leefomgeving of uw ziekte en helpt daarmee ook uzelf.
Wat is burgerwetenschap of Citizenscience?
Burgerwetenschap, ook wel aangeduid met de Engelse term citizenscience, is wetenschappelijk onderzoek dat geheel of gedeeltelijk wordt uitgevoerd door burgers, vaak in samenwerking met of onder begeleiding van wetenschappers. Goede burgerwetenschap werkt volgens 10 principes. Heel in het kort gaat het om:
- Burgers zijn actief betrokken, als bijdrager, medewerker of projectleider.
- Burgerwetenschap leidt tot echt wetenschappelijk resultaat.
- Burger en wetenschapper hebben baat bij burgerwetenschap.
- Deelnemen kan in iedere onderzoeksfase (van opzet tot rapportage en publicatie).
- Burgers krijgen doorlopend informatie uit en over het project.
- Burgerwetenschap is een wetenschappelijke onderzoeksaanpak.
- Data en opbrengsten worden openbaar gepubliceerd, tenzij dat niet kan vanwege veiligheid of privacy.
- Erkenning voor burgerwetenschappers, ook in wetenschappelijke publicaties.
- Evaluatie hoort erbij.
- Met aandacht voor ethisch kwesties.
Wat is het TOPFIT Citizenlab?
Het TOPFIT Citizenlab is dé plek waar burgers, wetenschappers, bedrijven en ontwikkelaars samenwerken aan oplossingen waardoor we langer gezond en gelukkig blijven. Ze proberen gezondheidsproblemen te voorkomen, of te zorgen dat een (chronische) ziekte mensen zo min mogelijk belemmert. Ze kijken ook hoe technologie hierbij kan helpen. Meer informatie over TOPFIT Citizenlab vindt u hier.