Helft van alle valongevallen gebeurt bij ouderen thuis

1024 683 admin

In 2017 kwamen 3849 65+’ers om het leven als gevolg van een dodelijk valongeval. Dit was 90% van alle dodelijke ongevallen bij ouderen dat jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van VeiligheidNL over 2017. Vorig jaar werden 102.000 ouderen (65+) behandeld op de spoedeisende hulp aan de gevolgen van een val. Bij tweederde (69.7000 mensen) was sprake van ernstig letsel. Bijna de helft (48%) van alle valongevallen vindt plaats in of om het huis.

Struikelen, uitglijden of vallen van hoogte

Een vaak voorkomende oorzaak van een valongeluk in of om het huis is struikelen. Bijna een kwart van de ouderen die op de eerste hulp belandt zegt te zijn gestruikeld over een steen, een drempel, een stoeprand of de vloerbedekking. Tien procent valt van een trap of ladder. Waarbij niet de ladder, maar de vaste trap (8%) de plek is waar veel mensen vallen. Ook uitglijden (8%) en uit bed of van een stoel vallen (8%) komen veel voor.  

Prognose: 5800 dodelijke valongevallen in 2030

Naast cijfers over 2017 heeft VeiligheidNL ook een prognose gemaakt van de ontwikkeling van te verwachten valongelukken tot 2030. De komende jaren zal het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van een val toenemen met 55%. In 2030 overlijden jaarlijks 5800 mensen door een valongeval, verwacht VeiligheidNL. Ook het aantal ouderen met ernstig letsel zal stijgen. Van 69.700 in 2017 tot 98.000 in 2030. De complete cijferrapportage over privé-ongevallen in 2017 is in te zien op de website van VeiligheidNL.

Veel potentieel valgevaar in huidige woningen

Uit onderzoek dat I&O Research eerder dit jaar deed in opdracht van Lang zult u wonen blijkt dat veel 55+’ers hun woning en gedrag niet automatisch aan als ze ouder worden. In het onderzoek Langer thuis in (w)elk huis geeft 32% van de ondervraagde 80+’ers aan weleens op een stoel te gaan staan om iets te pakken, een raam te openen of om iets schoon te maken. Een kwart van de 75+’ers maakt zelf de dakgoten nog schoon en bij een kwart van de 80+’ers liggen losse snoeren of kleedjes in de woning. Eén op de tien ouderen doucht zich in een bad. Al die situaties zorgen voor een verhoogd risico op uitglijden of vallen in en om het huis.

Bekijk ook de valpreventietips per ruimte

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy