valpreventie levensloopbestendig wonen

Valpreventie: 60% van de valpartijen is te voorkomen

300 217 admin

Valpreventie staat niet voor niets veel in de belangstelling. Het CBS meldde onlangs dat er in 2016 in totaal 3884 Nederlanders zijn overleden door een uitglijder of struikeling. Iedere dag sterven er gemiddeld zeker 10 mensen als gevolg van een val. Er overleden vorig jaar zelfs bijna zes keer zoveel mensen door een valpartij dan door een verkeersongeval. Gelukkig lopen niet alle valpartijen fataal af, zegt Nicole Boes, veiligheidsadviseur bij de Stichting Vitaliteit + Vitaliteit Voor Senioren. “Maar we zien dat de zorgkosten van valongevallen in Nederland zijn opgelopen tot 1 miljard euro per jaar. En er valt preventief zo ontzettend veel winst te behalen, maar liefst 60% van de valpartijen in en om het huis is te voorkomen”, zegt Nicole Boes.

Tips voor meer veiligheid en om vallen te voorkomen
Als veiligheidsadviseur raadt Nicole Boes mensen aan om kritisch naar hun woning te kijken. “De woning verandert niet, maar de mensen die er wonen wel.” De tips van Nicole Boes: verwijder losliggende matjes en kleedjes die uitglijders kunnen veroorzaken. Breng anti-slipmateriaal aan op gladde trappen en pas in deze tijd van het jaar buiten extra op. Het vele mosgroen en de bladeren zorgen voor gladheid. En heeft u stoelen met wieltjes in huis? Wees daar voorzichtig mee. “We zien vaak dat mensen ten val komen omdat ze op een stoel met wieltjes leunen.”

Valpreventiecursus en sport- en beweegactiviteiten
Samen met andere veiligheidsadviseurs legt Nicole Boes op dit moment huisbezoeken af bij 65+’ers in Enschede in het kader van het project Vitaal Veilig Wonen. Mensen worden namelijk niet alleen ouder, maar ze willen het liefst in hun eigen woning oud worden. De gemeente Enschede probeert de inwoners hierbij te ondersteunen met de huisbezoeken die worden uitgevoerd door de Stichting VVVS (Vitaliteit + Veiligheid Voor Senioren). Samen met bewoners kijkt Nicole Boes naar onveilige situaties in en om het huis om valongevallen te verminderen, maar ze gaat ook met de bewoners in gesprek over hun gezondheid en vitaliteit. “We bieden naast een valpreventiecursus ook sport- en beweegactiviteiten aan. Vitaliteit is belangrijk om ongevallen te voorkomen. En mensen willen vaak wel dingen ondernemen, bijvoorbeeld het sporten weer oppakken, maar ze weten niet wat er allemaal kan. Wij werken samen met lokale fysiotherapeuten of brengen ze in contact met lokale sportgroepjes. We zien daardoor ook dat oude banden en vriendschappen weer aangehaald worden in de wijk.”

Valpreventie werkt: “Mensen bellen soms om ons te bedanken”
De meeste mensen die actie ondernemen beginnen vaak met een valpreventiecursus. “Soms zijn mensen onzeker. Ze weten niet of ze op zouden kunnen komen als ze vallen. En dat zijn geen dingen die je zelf thuis gaat uitproberen. We geven ze tijdens de valpreventiecursus weer zelfvertrouwen. Maar mensen leren ook nieuwe reflexen aan met speciale judotechnieken, zodat ze bij valpartijen bijvoorbeeld altijd hun hoofd beschermen.” Dat is belangrijk volgens Boes omdat valpartijen naast botbreuken ook veel hersenletsel veroorzaken. “Dat hersenletsel is vaak onherstelbaar en kan voorkomen worden als mensen weten hoe ze hun hoofd moeten beschermen bij het vallen.” Nicole Boes weet dat de valpreventiecursus werkt. “Soms worden we gebeld door mensen die ons bedanken. Laatst nog belde een man die van achteren was aangereden door een auto terwijl hij in de stad fietste. Hij vertelde dat hij dankzij de valpreventietraining automatisch zijn hoofd beschermde, waardoor hij ernstig letsel wist te voorkomen. Hetzelfde gold voor een vrouw die in het bos even op een boomstam ging rusten tijdens een wandeling en toen achterover viel. Het was een reflex geworden om hun hoofd te beschermen.”

Informatie over valpreventiecursussen en veiligheidsadviseurs
Wilt u meer informatie over valpreventie, over veiligheidheidsadviseurs of de Stichting VVVS dan kunt u kijken op de website stichtingvvvs.nl of bellen naar 085-4010232

 

 

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy