Verbouwen of verhuizen?

1024 683 admin

Woont u prettig in het huis waarin u nu woont? En is dit het huis waarin u oud wilt worden? U bent niet de enige. Veel mensen zijn tevreden over het huis en de buurt waar ze nu wonen. Maar weinig mensen stellen zichzelf de vraag: is mijn huis ook geschikt om oud in te worden?

Blijven wonen waar u nu woont

Als u zeker weet dat u wilt blijven wonen waar u nu woont, is het verstandig tijdig na te denken over de vraag of uw huis daar ook geschikt voor is. Een veelgebruikte term is dat uw huis levensloopgeschikt of levensloopbestendig moet zijn. Dat betekent dat uw woning is ingericht en voorbereid op uw oude dag. Uw woning verandert niet, maar uw eigen situatie kan wel plotseling veranderen. Kunt u in uw huis dan nog zo prettig, veilig en comfortabel wonen als u nu doet? En is uw huis, als het nodig is, eenvoudig aan te passen? Het betekent niet dat u op uw 55e de traplift al preventief moet installeren voor het geval u ooit moeilijker gaat lopen. U kunt beginnen door simpelweg eens rond te kijken in uw eigen huis en u af te vragen of uw huis levensloopbestendig is. Zijn er ruimtes in en om uw huis die in de toekomst mogelijk aandacht verdienen? En als u ooit een traplift wilt plaatsen, kan dat in uw woning of zijn er andere oplossingen mogelijk? Alleen al het hebben van het antwoord op de vraag of uw huis voldoet, kan kennis en inzichten opleveren waarmee u betere keuzes kunt maken over uw woonsituatie in de toekomst.

Checklist: is uw huidige woning geschikt om oud in te worden?

Met de volgende vragen kunt u uw woning eenvoudig scannen:

 • Doucht u in een douchebak of badkuip?
 • Heeft u gladde vloeren in de badkamer of andere ruimtes in huis waardoor u zou kunnen uitglijden?
 • Zijn er drempels in uw woning die hoger zijn dan 2 centimeter?
 • Is er een toilet op de verdieping waar u slaapt?
 • Heeft u een keuken met (boven)kastjes waardoor u ver moet reiken of bukken om spullen te pakken?
 • Kookt u nog op gas?
 • Heeft u een trap met gladde treden?
 • Zijn er veel op- en afstapjes in uw tuin?
 • Vraagt uw tuin om veel onderhoud?
 • Is uw woning goed toegankelijk, of is er een grindpad of liggen er losliggende tegels?
 • Heeft uw trap aan beide kanten een leuning?
 • Is uw trap geschikt voor een traplift in de toekomst?
 • Heeft u ruimte voor een bad en/of slaapkamer op de begane grond?

Uw huidige woning verbouwen

Als u weet waar u in de toekomst rekening mee moet houden, kunt u bij eventuele verbouwplannen maatregelen treffen waar u niet alleen nu, maar ook straks veel plezier van heeft. Een nieuwe keuken, nieuwe badkamer of andere tuin zijn wensen die bij veel mensen hoog op het verlanglijstje staan. Misschien overweegt u uw woning uit te bouwen om meer ruimte te creëren. Mocht u zulke verbouwplannen hebben, dan is dat een logisch moment om bewust stil te staan bij de toekomst. Want zo’n uitgave doet u niet ieder jaar. Het is dus hét moment om u door uw aannemer, installateur of hovenier te laten voorlichten over een badkamer, keuken of tuin die niet alleen mooi is, maar ook veilig en praktisch als u wat ouder bent. Een keuken met laden bijvoorbeeld, waardoor u makkelijker bij al uw spullen kunt. Een badkamer met inloopdouche en stroeve vloeren. En een tuin die mooi, maar ook een stuk onderhoudsvriendelijker en toegankelijker is. En als u een aan- of uitbouw overweegt, kan deze dan straks ook makkelijk dienst doen als bad- of slaapkamer? Stel gerichte vragen aan de vakmensen die u spreekt en informeer naar de mogelijkheden om uw woning veiliger en comfortabeler te maken. Nu geeft u immers het geld uit en gaat u ermee aan de slag. Dan kunt u het maar beter in één keer goed doen. Dat scheelt op een later moment extra geld, extra breekwerk en extra gedoe.

Gaat u verbouwen? Bekijk dan ook deze video van Lang zult u wonen waarin een makelaar uitlegt hoe u bij verbouwingen voor uw oude dag zorgt dat deze investering ook meerwaarde oplevert als u uw woning ooit wilt of moet verkopen.

Informeer naar de Blijverslening

Wist u dat u tegenwoordig in veel gemeenten ook een speciale Blijverslening kunt afsluiten? Met deze leningen van het Stimuleringsfonds Volkshuisvestiging (SVn) kunt u tegen een lage rente verbouwingen financieren die uw woning levensloopbestendiger maken. Ook de gemeente Lelystad biedt deze Blijverslening aan. Kijk voor meer informatie op: https://www.lelystad.nl/blijverslening

Woont u niet in Lelystad? Op de website van SVn kunt u eenvoudig checken of de Blijverslening ook in uw gemeente wordt aangeboden: https://svn.nl/

 

Verhuizen? Kom op tijd in actie

Misschien overweegt u in de toekomst te verhuizen. De toekomst klinkt als iets wat nog ver weg is. Zo ver weg dat de ervaring leert dat veel mensen de beslissing om daadwerkelijk te verhuizen erg lang voor zich uitschuiven. In veel gevallen komt van uitstel afstel. Omdat u er geen zin of puf meer voor hebt om te verhuizen als u ver in de tachtig bent.
Goed dus om op tijd voor uzelf op een rijtje te zetten wanneer voor u hét moment is om te verhuizen. Is dat als uw kinderen het huis uit gaan? Als u zelf met pensioen gaat? Of bent u van plan pas te verhuizen als u merkt dat het noodzakelijk is? Als u een koopwoning heeft, zult u op een zeker moment uw huidige woning moeten verkopen en een nieuwe woning moeten kopen of huren. Dat vergt voorbereiding, maar ook duidelijkheid over uw woonwensen. Waar wilt u wonen? Waar moet uw volgende woning aan voldoen? Met welke financiële aspecten moet u rekening houden? Als u naar een andere huurwoning wilt verhuizen, moet u ook op tijd in actie komen. Naar wat voor huurwoning gaat uw voorkeur dan uit? Zijn deze woningen beschikbaar? En hoe lang zijn de eventuele wachttijden voor een andere huurwoning?

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy