Verzilverlening Lang zult u wonen

De Verzilverlening: uw overwaarde gebruiken voor woningverbetering

300 200 admin

Wilt u uw woning aanpassen of verbeteren en daarvoor de overwaarde in uw huis gebruiken? Dat kan nu met de Verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Hiermee wordt het mogelijk om ‘het geld uit de stenen’ te halen. Zo financiert u een verbouwing met de overwaarde en blijft uw besteedbare inkomen hetzelfde. 

Na Blijverslening nu ook Verzilverlening

De Verzilverlening volgt een jaar na de Blijverslening. Beide hebben hetzelfde doel: oudere inwoners die hun woning willen aanpassen helpen met de financiering. Iets wat niet alleen volgens Lang zult u wonen, maar ook het SVn nodig is. “Dat we steeds ouder worden is een gegeven. Ook dat de meeste mensen het liefst zo lang mogelijk in hun omgeving blijven wonen. Onze huidige woningvoorraad is daar alleen nog niet klaar voor”, stelt SVn-directeur Jan Willem van Beek. De Blijverslening is inmiddels in meer dan 70 gemeenten beschikbaar. Bestuurders kijken daarmee vooruit, maar senioren zelf zijn nog terughoudend met het afsluiten van een Blijverslening. Volgens Van Beek is dit een ‘kwestie van tijd en bewustwording’.

Waarom de Verzilverlening?

De Verzilverlening is er volgens SVn voor de grote groep mensen die niet voldoende inkomen heeft om een lening aan te gaan omdat hun kapitaal in de stenen zit. Tegelijkertijd hebben ze wel veel overwaarde opgebouwd. Van Beek: “Er zijn ook senioren die misschien net een lening kunnen financieren, maar bang zijn voor stijgende zorgkosten of energielasten. Hoe voorkom je dat mensen straks in een prachtige aangepaste woning zitten, maar geen geld meer hebben voor sociale activiteiten?” De Verzilverlening kan hierbij helpen.

Hoe werkt de Verzilverlening?

Als uw gemeente de Verzilverlenig aanbiedt, sluit u als woningeigenaar een hypothecaire lening af bij de gemeente. Deze lening is gebaseerd op de overwaarde van uw huis. De gemeente bepaalt aan welke woningverbeteringen u het bedrag dat u leent mag besteden. De Verzilverlening heeft geen gevolgen voor uw maandelijks besteedbaar inkomen. “In feite wordt met ‘stenen’ betaald”, schetst Jan Willem van Beek. Met de Verzilverlening maakt de gemeente het mogelijk aanpassingen en verbeteringen uit te voeren door ze te financieren met de overwaarde. Gemeenten en provincies bevorderen op die manier dat woningen veiliger en comfortabeler worden.

“Voor de Verzilverlening betaalt u maandelijks geen rente en aflossing. Omdat de rente jaarlijks bij de schuldrest opgeteld wordt. Aan het einde van de looptijd, bij verkoop van uw woning of overlijden van de langstlevende schuldenaar moet de lening afgelost worden. De Verzilverlening heeft geen invloed op wat u maandelijks kan uitgeven.”
Bron: Verzilverlening SVn

De Verzilverlening: afsluiten via uw gemeente

Om als inwoner een Verzilverlening te kunnen afsluiten moet de gemeente waarin u woont deze Verzilverlening aanbieden. Uw gemeente kan zelf beslissen of ze dit financiële product wel of niet aan u als inwoner gaan aanbieden. Dit geldt ook voor de Blijverslening die nu in 70 gemeenten beschikbaar is. De Verzilverlening is net door SVn geïntroduceerd en zal de komende maanden in verschillende gemeenten beschikbaar komen. U kunt op de website van SVn checken of er in uw gemeente een Blijverslening of Verzilverlening wordt aangeboden.

Bekijk de site van Svn voor meer informatie over de Verzilverlening en de Blijverslening

Werkzaam bij gemeente of provincie? 

Bent u werkzaam bij een gemeente of provincie? Als Lang zult u wonen kunnen we u helpen met een bewustwordingscampagne rondom de invoering van de Blijverslening of Verzilverlening. Meer informatie hierover vindt u op de pagina ‘De Blijverslening in uw gemeente’.

Lees ook het interview met Maria Walters van Lang zult u wonen op SVn.nl naar aanleiding van de introductie van de Verzilverlening: de Missie van Lang zult u wonen

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy