“Al kunnen we maar één oudere helpen”

150 150 admin

Vorig jaar kwamen er meer dan duizend bezoekers naar de Vitaliteitsbeurs in Haaksbergen. Een groot succes, omdat oudere inwoners op die manier ontdekken dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn om gezond en fit te blijven. Maar ook om mee te blijven doen aan de samenleving. Op zondag 5 maart is in Haaksbergen de derde editie van de Vitaliteitsbeurs.

Het moment voor nieuwe contacten
Voor buurtsportcoach Nienke Schuppers is de Vitaliteitsbeurs niet zomaar een beurs. Het is een belangrijk moment in het jaar om mensen met elkaar in contact te brengen. “Als mensen ouder worden, wordt hun sociale netwerk vaak kleiner. Terwijl juist dan de behoefte aan een netwerk groter wordt. Niet iedereen kan alles nog zelf, soms heb je wat hulp nodig. Of gezelschap.”
Om hulp en sociale contacten hoeft geen enkele oudere in Haaksbergen verlegen te zitten, volgens Schuppers. “Er is ontzettend veel aanbod, maar veel mensen weten niet wat er allemaal voor ze is. Of ze weten simpelweg niet waar en hoe ze moeten beginnen. Als buurtsportcoaches helpen we die mensen over een drempel.”

De drempel over met de buurtsportcoach
Nienke Schuppers is buurtsportcoach in HaaksbergenNienke Schuppers doet dat samen met twee andere buurtsportcoaches: Ellen Kroezen en Maurizio Arena. En haar achtergrond als maatschappelijk werker komt daarbij goed van pas, merkt ze. “Het is namelijk niet zo dat er iets schort aan het aanbod in een gemeente als Haaksbergen, maar de eerste stap zetten om ook van dat aanbod gebruik te maken is vaak groot. Buurtsportcoaches kunnen mensen motiveren, of helpen om voorliggende problemen op te lossen, zoals financiële problemen of angstklachten. We gaan daarom soms ook een eerste keer mee naar een activiteit. En wanneer het nodig is, gaan we nog een keer mee.

Van seniorenfitness tot nieuwe vriendschappen
Die aanpak helpt. Volgens Schuppers is de behoefte groot onder senioren. “Maar als ze de eerste keer horen over een gymgroepje of seniorenfitness, dan hoor ik ze zeggen: maar dat is niets voor mij, ik ga niet aan gewichten hangen, daar ben ik veel te oud voor.” Maar het is juist goed om in beweging te blijven als je op leeftijd bent, leggen Schuppers en haar collega’s dan uit. Fysiek en mentaal levert dat enorme gezondheidsvoordelen op. “Je behoudt je lenigheid, bewegen is ontzettend goed voor je geheugen. En er is natuurlijk het aspect van het sociale samenzijn.”

Vergrijzing en aandacht voor ouderen
De gemeente Haaksbergen heeft te maken met veel vergrijzing onder haar inwoners. De groep senioren heeft daarom speciale aandacht. Niet alleen van de buurtsportcoaches en de gemeente. In Haaksbergen zijn inmiddels vier praktijkondersteuners voor senioren actief bij de huisartsen. Die praktijkondersteuners zijn er specifiek voor de kwetsbare groep ouderen die extra zorg en aandacht nodig hebben.

Samenwerking met huisartsenpraktijken in Haaksbergen
De buurtsportcoaches werken samen met deze praktijkondersteuners. Soms verwijzen zij iemand die veel alleen is, voor een beweegactiviteit of beweegmaatje. “Dan gaan we met deze mensen in gesprek. We  onderzoeken of aansluiting bij een beweeggroep mogelijk is, of dat er andere behoeften zijn, zoals een beweegmaatje of andere sociale activiteit. Het is mooi wanneer er verbindingen ontstaan met een groep, of maatje. Soms ontstaan er ook mooie vriendschappen”, vertelt Schuppers.

Individuele trajecten voor diverse hulpvragen
Bij individuele trajecten begeleiden de buurtsportcoaches mensen ook een langere periode en vaak bij hele diverse hulpvragen. “Omdat we als buurtsportcoaches alle drie een achtergrond als hulpverleners hebben, hebben we een groot netwerk en kunnen we veel vragen zelf beantwoorden, of daarvoor passende hulp inschakelen”, vertelt Schuppers

Zichtbaar maken wat je voor elkaar kunt betekenen
Door de Vitaliteitsbeurs wordt het netwerk en aanbod in Haaksbergen  alleen maar breder en zichtbaarder, merkt Schuppers. “We helpen elkaar over en weer. Het is belangrijk om van elkaar te weten wat je doet. Veel verenigingen zoeken bijvoorbeeld vrijwilligers. Ik kreeg een verzoek van een gymgroepje dat als sinds 1974 bestaat en op zoek is naar nieuwe leden. Dat is een gymgroep die destijds is opgericht door de Hartstichting. Ik werk al 11 jaar in Haaksbergen, maar ik wist niet dat die gymgroep bestond.”

Het doel van de beurs: dat mensen het verder vertellen
Ook dit jaar hoopt Nienke Schuppers op veel beursbezoek. Omdat het verhaal over alles wat er mogelijk is in Haaksbergen zich zo als een olievlek kan verspreiden. Want Schuppers weet ook dat ze met de beurs misschien niet direct de doelgroep bereikt die ze wil bereiken. “Maar ik haal de woorden van moeder Theresa dan graag aan: je kunt misschien geen honderd mensen tegelijk helpen, maar begin met er één te helpen. Als we al één oudere kunnen helpen… En dat kan ook door de buurvrouw van die ene oudere te vertellen wat er allemaal kan en haar te vragen dat door te vertellen.”

De Vitaliteitsbeurs Haaksbergen: zondag 5 maart
De Vitaliteitsbeurs Haaksbergen is zondag 5 maart van 10.00 tot 16.00 uur in De Bouwmeester in Haaksbergen. De beurs is gratis toegankelijk. Ook Lang zult u wonen is op de beurs in Haaksbergen aanwezig. Het complete overzicht van activiteiten en stands op de beurs vindt u op de site van de gemeente Haaksbergen.

Op de Facebookpagina van de Buurtsportcoach Haaksbergen vindt u meer informatie over alle activiteiten van de buurtsportcoaches.  

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy