Voorkomen is beter dan genezen: dat geldt ook voor vallen!

150 150 admin

Het aantal valongelukken onder ouderen neemt toe en steeds meer ouderen belanden op de eerste hulp (zie ook Volkskrant). Voor VeiligheidNL reden om om hen eens te bevragen.

Wat blijkt? Gevallen ouderen kampen veelal met aandoeningen, zo blijkt. 80 procent van de gevallen ouderen gebruikt meer dan vijf soorten medicijnen, lijdt aan een of meer chronische ziekten of is eerder gevallen. Driekwart van hen is vrouw; vrouwen hebben een hogere levensverwachting en lopen een groter risico op botbreuken. Onder 85-plussers neemt het aantal valongevallen het meest toe.

Veel valongelukken hadden volgens de ANBO voorkomen kunnen worden door woningaanpassing en valpreventie. Maar wie is daarvoor verantwoordelijk? Volgens VeiligheidNL zouden het Rijk, gemeenten, huisartsen en zorgverzekeraars hierover samen afspraken moeten maken.

Goed dat organisaties en professionals zich erover buigen. Maar, laten we niet vergeten dat u ook zelf veel kunt doen in en om uw woning. Klik maar eens rond op deze site of bezoek één van onze Lang zult u wonen-evenementen.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy