Blijverslening in Lelystad: 7 vragen en antwoorden

1024 536 admin

In de gemeente Lelystad kunt u als inwoner een Blijverslening aanvragen om uw woning levensloopbestendig te maken. Wat is de Blijverslening? Hoe werkt het? En waarvoor kunt u deze Blijverslening gebruiken?

1. Wat is de Blijverslening?

De Blijverslening is een financiering waarmee u uw huis levensloopbestendig kunt maken. Dat kan in de vorm van een persoonlijke lening (consumptief) of in de vorm van een hypothecaire lening. Met de lening kunt u zogenaamde ‘levensloopbestendige maatregelen’ treffen. Dit zijn aanpassingen of verbeteringen in en om het huis waardoor uw woning veiliger en comfortabeler wordt met het oog op uw oude dag. Denk aan het verbreden van deuren, het verwijderen van drempels of het vervangen van de douchebak door een veiligere inloopdouche. Ook grotere verbouwingen kunt u hiermee financieren. In Lelystad kunt u bij de hypothecaire variant zelfs tot een bedrag van €50.000 euro lenen. Het leenbedrag mag alleen ingezet voor maatregelen die ervoor zorgen dat uw huis na de verbouwing levensloopbestendiger is.

2. Waarom verstrekt de gemeente deze lening?

De meeste mensen willen het liefst oud worden in hun eigen vertrouwde omgeving. In de praktijk blijkt dat het huis waar u misschien al veel jaren met plezier woont niet altijd geschikt is voor uw oude dag. De indeling is onpraktisch, de drempels zijn opeens vervelende hordes en de trap levert problemen op. Daarnaast kan de douchebak of het bad onveilige situaties opleveren. U wilt sowieso voorkomen dat u uitglijdt of struikelt, maar als u een jaartje ouder bent hebben valpartijen vaker vervelende en blijvende gevolgen. De gemeente vindt het belangrijk dat u uw woonsituatie voorbereidt op de toekomst. Als u niet genoeg spaargeld heeft of het vermogen vast heeft zitten ‘in het huis’, kunt u geld lenen bij uw gemeente in de vorm van de Blijverslening.

3. Heeft iedere gemeente een Blijverslening?

Nee. Niet iedere gemeente heeft een Blijverslening. Iedere gemeente bepaalt zelf of er wel of geen Blijverslening beschikbaar is voor inwoners. De gemeente Lelystad heeft hier bewust wel voor gekozen om u als inwoner te faciliteren om langer comfortabel, veilig en zelfstandig in de eigen woning te kunnen blijven wonen.

4. Wat zijn de voor- en nadelen van een Blijverslening?

De Blijverslening is in 2016 geïntroduceerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn). De Consumentenbond heeft de Blijverslening vlak na de introductie tegen het licht gehouden en de voor- en nadelen beschreven. Als voordeel noemt de Consumentenbond de gunstige rentetarieven van de Blijverslening. Zo ligt de hypotheekrente van de Blijverslening zo’n 1% lager dan de marktrente. Gaat u een consumptieve lening aan? Dan is de rente van de Blijverslening volgens de Consumentenbond 2,5% lager dan bij de goedkoopste commerciële kredietverstrekkers. Nadelen zijn er volgens de Consumentenbond ook. Eén van de dingen die door de Consumentenbond als nadeel wordt genoemd is dat u niet zelf over het geld kunt beschikken, het geld wordt gestort in een bouwkrediet.

Lees de bevindingen van de Consumentenbond

5. Waar kan ik de Blijverslening precies voor gebruiken?

De Blijverslening is bedoeld voor levensloopbestendige maatregelen. Welke maatregelen daarmee bedoeld worden in de gemeente Lelystad kunt u zien in de lijst met maatregelen die de gemeente Lelystad heeft opgesteld.  De lijst is niet uitputtend. Mocht de maatregel niet op de lijst staan maar wel bijdragen aan het langer comfortabel en veilig thuis wonen kunt u dat bespreken.

6. Moet ik aan bepaalde voorwaarden voldoen?

Om in aanmerking te komen voor een Blijverslening in de gemeente Lelystad moet u inderdaad aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:

  • Aanvrager is eigenaar-bewoner van de woning;
  • Bij een consumptieve lening moet een van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar;
  • De hypothecaire Blijverslening is maximaal 80% van de WOZ-waarde (inclusief al lopende hypothecaire leningen op de woning);
  • De woning is een bestaande koopwoning met een woonbestemming;
  • Van € 2.500,- tot € 10.000,-  is de lening consumptief. Looptijd 10 jaar;
  • Vanaf € 10.001,- tot € 50.000,- is de lening hypothecair. Looptijd 20 jaar;
  • De maatregel(en) waarvoor een Blijverslening wordt aangevraagd draagt bij aan het levensloopbestendig maken van de woning.

Uiteraard gelden er ook inkomens- en vermogenseisen. Hiervoor verricht SVn een krediettoets.

7. Waar kan ik de Blijverslening aanvragen?

Als eigenaar-bewoner kunt u een Blijverslening aanvragen bij de gemeente via Stimuleringsleningen@Lelystad.nl. Als u voldoet aan bovenstaande voorwaarden, kunt u een aanvraagformulier Blijverslening opvragen bij de gemeente. U kunt ook langskomen op het spreekuur over stimuleringsleningen voor advies. Dit spreekuur is elke woensdag tussen 9.00 en 12.00 op het Informatieplein Wonen en Ondernemen van het stadhuis te Lelystad.

Bekijk voor meer informatie ook de folder over de Blijverslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn)

Blijverslening in andere gemeenten

Woont u niet in de gemeente Lelystad, maar bent u wel geïnteresseerd in de Blijverslening? De Blijverslening is inmiddels in 100 gemeenten in Nederland beschikbaar. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kunt u snel en eenvoudig checken of de Blijverslening ook in uw gemeente beschikbaar is.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy