Vrijwilligersteam Zwolle organiseert Lang zult u wonen-markt Berkum

400 569 admin

“In 2013 is ons team ontstaan door een advertentie van vrijwilligersorganisatie WijZ die mensen zocht voor het project Lang zult u wonen. Al in datzelfde jaar hebben we in totaal zo’n 70 huisbezoeken afgelegd. Om vooral senioren bewust te maken van de mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.”

Gerrit Woudenberg is een van de leden van het Zwolse vrijwilligersteam dat zich, als onderdeel van WijZ, inzet voor Lang zult u wonen: “De adressen voor de huisbezoeken kregen we binnen via Lang zult u wonen-informatiebijeenkomsten in twee wijken waar belangstellenden zich aanmeldden. Dat waren trouwens meer huurders dan huiseigenaren. Nagenoeg alle teamleden ervaren dat de bezoeken erg op prijs worden gesteld. De bewoners waarderen vooral de persoonlijke aandacht die er voor hun situatie is.”

Ongeveer één op zes
“Vaak blijkt men geïnteresseerd in betrekkelijk kleine aanpassingen zoals beugels in de badkamer en het toilet, trapleuningen, antislip-tegels, verlaging of verwijdering van drempels. Domotica, of beter gezegd thuisautomatisering, wordt meestal nog als een brug te ver beschouwd, door sommigen nog als een speeltje gezien.
Een paar weken na een bezoek bellen we even terug, onder andere om na te gaan of er wat met onze adviezen wordt gedaan. Ik schat in dat zo’n 15% van onze bezoeken ertoe leidt dat daadwerkelijk aanpassingen worden uitgevoerd.”

Infokast-huisje voor wijkcentra
“We zijn een vrijwilligersgroep die voor een groot deel zelf kan bepalen hoe we de zaken aanpakken. Een voorbeeld van een eigen initiatief is het infohuisje waar we nu mee aan de gang zijn. Letterlijk de beeldvanger in dit veelkleurige meubelstuk is het beeldscherm dat doorlopend filmpjes gaat vertonen die betrekking hebben op Lang zult u wonen. Natuurlijk heeft het meubel ook vakken met meeneemfolders. We willen dit huisje op toerbeurt gedurende een bepaalde periode in de verschillende Zwolse wijkcentra plaatsen.”

Iedereen is 4 december welkom op ‘onze’ voorlichtingsbijeenkomst
Gerrit Woudenberg: “We zijn samen met de gemeente druk in de weer geweest met de organisatie van de Lang zult u wonen voorlichtingsbijeenkomst op donderdag 4 december 2014 in wijkcentrum De Weijenbelt in Berkum. Hier konden bezoekers gratis en vrijblijvend ideeën opdoen en advies krijgen, bijvoorbeeld over kleine aanpassingen, wat grotere verbouwingen en huisautomatisering. Ook werden er diverse producten gedemonstreerd en konden sommige worden uitgeprobeerd, zoals bij de Lang zult u wonen-tentoonstelling.

Afspraak maken
En natuurlijk is er gelegenheid om een afspraak te maken voor een huisbezoek door een van ons. We komen met alle plezier bij geïnteresseerden langs om de mogelijkheden in hun situatie te bekijken. Graag tot ziens in Berkum!”

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy