Waarom krijgt de één wel een traplift vergoed en de ander niet?

506 380 admin

Ondanks de regen waren velen op 8 oktober op de maandelijkse Ouderenmiddag van de PCOB te Enschede afgekomen. Een mevrouw van al ver in de tachtig had er zelfs een busreis met tweemaal overstappen en een eind lopen voor over gehad. De thema’s ‘zorg’ en ‘domotica’ spraken blijkbaar aan.

Maria Walters en Hans Engelbertink van Lang zult u wonen maakten duidelijk dat het belangrijk is je huis tijdig veiliger en comfortabeler te maken. “En dan moet je niet denken als de mevrouw die antisliptegels niet zo nodig vond, omdat ze nog nooit was gevallen”, stelde Hans Engelbertink, “want het mag toch niet zo zijn, dat je eerst moet vallen? Zorg juist dat je tijdig maatregelen neemt!”

Eigen verantwoordelijkheid
Wilma Brinkhuis, consulent bij de gemeente Enschede, gaf uitleg over inzet vanuit de WMO. Ze gaf aan dat er meer wordt gekeken naar eigen kracht, eigen verantwoordelijkheid en eigen mogelijkheden. Zo kan het zijn dat er geen traplift wordt ingezet bij iemand die al vele jaren kampt met knieproblemen. Maar bij iemand die door een hersenbloeding van de ene op de andere dag de trap niet meer op kan, behoort een traplift wel tot de mogelijkheden.

Ook wordt er gekeken naar de voordeligste oplossing. Is een woning volledig ongeschikt dat zal verhuizen misschien noodzakelijk zijn en zal hiervoor worden gekozen. Is er een indicatie voor een verhuiskostenvergoeding, dan kan dat deze vergoeding, in incidentele gevallen, worden gebruikt voor het aanpassen van de huidige woning.

Tijdens een gesprek komen nog meer zaken aan de orde, zoals de eigen bijdrage, hoe oud de badkamer is en de mogelijkheden van mantelzorg. Tevens wordt een aantal algemeen gebruikelijke middelen niet meer vergoed vanuit de WMO. Hierbij kunt u onder andere denken aan: het verhoogd toilet, het tweede toilet, beugels of een eenhendelmengkraan.

Een van de vragen uit de zaal ging over de beschikbaarheid van gelijkvloerse (senioren)woningen. “Binnen een jaar zal iemand die actief op zoek gaat naar een woning moeten kunnen verhuizen naar zo’n woning”, aldus Wilma Brinkhuis.

Snelle reactie als er ‘wat’ is
Na de pauze gingen Harrie Westerik van Klein Poelhuis installatietechniek en André Raanhuis van Tunstall (telesystemen voor zorg) in op de mogelijkheden die de moderne techniek biedt. Het ging hierbij vooral om de personenalarmering. “De installatie van zo’n systeem hoeft niet vele honderden euro’s te kosten,” vertelde de installateur. En wie zo’n systeem huurt, kan toe met minder dan 25 euro per maand aan abonnementskosten. “Voor dat bedrag kun je – als er wat is – dag en nacht direct contact opnemen met de centrale die dan snel voor hulp zorgt,” verzekerde André Raanhuis. Het systeem kan de huisbewoner ook bewaken, onder meer via bewegingsmelders. “Als u ’s nachts naar het toilet gaat en niet binnen een vastgestelde tijd terugkomt, dan wordt contact gezocht met u. Reageert u niet, dan wordt er hulpverlening geregeld, mogelijk door de buren te bellen, of familie die dichtbij woont. Zo wordt voorkomen dat mensen urenlang op de vloer in hun huis liggen.”

Ook hier kwamen er tal van vragen uit de zaal, onder andere over de privacy van de huisbewoners met zo’n systeem. “U krijgt zwart op wit gegarandeerd dat persoonsgevoelige zaken geheim blijven,” luidde het antwoord.

“Heel veel informatie …”
Een van de bezoekers, gevraagd naar zijn indrukken van de middag: “Het was heel interessant, maar ik heb wel heel veel informatie over me heengestort gekregen.” En, wijzend op het pakje folders in zijn draagtas: “Gelukkig kan ik het allemaal nog eens rustig doorlezen.” Naar buiten stappend hoefde hij deze keer zijn paraplu niet uit te klappen.

Meer bijeenkomsten voor ouderenbonden en vrouwenorganisaties
In 2015 zal Lang zult u wonen verschillende informatiebijeenkomsten organiseren, zowel voor ouderenbonden als vrouwenorganisaties. Daarbij zullen we nauw samenwerken met Vrouwenplatform Carree en BelangenOrganisatiesOverijssel, terwijl provincie Overijssel voor financiële ondersteuning zorgt.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy