‘We moeten onze huizen generatieproof maken’

150 150 admin

Ze zijn er zeker: inwoners die zelf het initiatief nemen om op tijd hun woning aan te pakken voor later. “Dat is te prijzen”, zegt wethouder Roselien Slagers van de gemeente Wierden. Tegelijkertijd ziet ze ook dat veel inwoners zich nog niet of nauwelijks bewust zijn van de veranderingen in de maatschappij. De overheid wil graag dat we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En vooral dat we daarin als burger zelf een rol spelen, door op tijd te anticiperen en zelf onze huizen levensloopbestendig te maken. Want het verzorgingshuis is al lang geen vanzelfsprekendheid meer. “We zien dat de ene groep dat heel goed weet en daar ook op inspeelt en de andere niet. Daar moeten we wat mee als gemeente”, vindt Slagers.

Huisbezoeken voor inwoners van 78 jaar en ouder
In Wierden krijgen inwoners van 78 jaar en ouder een huisbezoek. De meeste mensen ervaren dat als prettig volgens de wethouder. “We komen niet met mensen praten over problemen. We gaan met ze in gesprek over wat ze bezig houdt en wat ze willen.” De behoeften, maar ook de gezondheid van senioren verschilt enorm op de leeftijd van 78 is de ervaring van de huisbezoeken in Wierden. “Sommige senioren kijken vooruit, ze zijn zich bewust van hun grote huis, met die grote tuin. We proberen mensen dan informatie te geven over dingen die ze kunnen doen in en om het huis. Daarvoor gebruiken we de informatie van Lang zult u wonen. Maar we organiseren op 29 september in Enter ook weer een Vitaliteitsmarkt voor oudere inwoners om ze in contact te brengen met lokale organisaties.”

Aandacht voor de praktische en emotionele kant
Volgens de wethouder is het belangrijk dat we onze huizen ‘generatieproof’ maken. “In alle vertrekken in huis is het eigenlijk nodig om generatieproof te zijn. Daarvoor zijn heel veel tips die niet veel tijd en niet veel geld hoeven te kosten. Denk alleen al aan het verwijderen van snoeren en kleedjes waarmee je valpartijen kunt voorkomen. Of apparatuur op de juiste hoogte zetten zodat je niet hoeft te bukken.” Maar dat is volgens Slagers slechts de ‘praktische kant’. Ook de emotionele kant moet niet vergeten worden.

Ondersteuning voor oudere én mantelzorger
Roselien Slagers sluit haar ogen ook zeker niet voor mensen die noodgedwongen thuis moeten blijven wonen. “Het is op zich een goede ontwikkeling om mensen te stimuleren zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, maar niet altijd wenselijk. We moeten wel zorgen voor ondersteuning, voor de oudere én de mantelzorger.” Want mantelzorgers en vrijwilligers zijn door de vergrijzing meer dan ooit nodig, volgens de wethouder. “In Wierden helpen we mantelzorgers via Wijksaam en de verschillende mantelzorgorganisaties. Mantelzorgers kunnen een vrijwilliger toegewezen krijgen die hen helpt en daar maken mantelzorgers graag gebruik van.”

Wijksaam als onmisbare schakel
Wijksaam is een onmisbare schakel in de gemeente Wierden. Wijksaam is het vangnet voor bewoners die geen zorg krijgen via het zorgloket, maar wel behoefte aan ondersteuning. Er moeten geen mensen tussen wal en schip vallen is de gedachte achter Wijksaam. In Wijksaam werken 5 partners samen: de gemeente Wierden, woningcorporatie Reggewoon, de welzijnsorganisatie Stichting De Welle en zorgaanbieders Carintreggeland en Zorgaccent. “Wijksaam slaat een brug tussen alle organisaties. Zij horen en zien alles, komen overal. Dat is ontzettend belangrijk”, volgens de wethouder. “Want het is mooi als mensen zelf de regie hebben, maar als dat niet zo is moeten we ze ondersteunen.”

Vitaliteitsmarkt in Enter op vrijdag 29 september
Wijksaam Vitaliteitsmarkt EnterOp vrijdag 29 september organiseert Wijksaam de Vitaliteitsmarkt in Enter. De Vitaliteitsmarkt is voor jong en oud en er is veel informatie te vinden over zorg en vitaliteit. Ook de bouwkundig adviseur van Lang zult u wonen is aanwezig om tips te geven en producten te demonstreren om uw woning veiliger en comfortabeler te maken. Daarnaast zijn er veel lokale ondernemers met uiteenlopende producten en diensten te vinden, zoals bloemen, geschenkartikelen en reisproducten. Ook zijn er verschillende demonstraties en workshops. Een gezellige markt die in het teken staat van vitaliteit, gezelligheid en ontmoeten.

Bekijk hier ook de video van Anneke Baan en Yvonne Vonkeman van Wijksaam over de Vitaliteitsmarkt in Enter.

 Vitaliteitsmarkt Enter

Datum: 29 september 2017

Tijd: 13.30 – 17.00 uur

Locatie: De Waarf, Werfstraat 19 in Enter

 

 

 

 

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy