Rita (82): zelfredzaamheid begint met informatie

150 150 admin

Dit is Rita uit Enschede. Ze is 82 en woont al 35 jaar alleen. “Ik kan nog prima voor mezelf zorgen, maar ik kan niet alles meer.” Zo had Rita al heel wat jaren thuiszorg, maar op het laatst mocht de hulp nog maar een paar uurtjes langskomen en alleen heel licht huishoudelijk werk doen. “Ramen lappen met een trap, dat mocht ze bijvoorbeeld niet meer. Dan heb je meteen een probleem, want ik kan zelf ook de trap niet op. Dus nu heb ik zelf een schoonmaakster ingehuurd.” Nu ze wat slechter ter been is, denkt Rita na over de plek waar ze het liefst wil wonen en oud wil worden.

Rita is geen groepsmens, ze wil zelfstandig blijven wonen

Rita is geen groepsmens, legt ze uit. Ze moet er niet aan denken om in een groep te leven. Op dit moment staat ze op een wachtlijst voor een appartement in Rotterdam. Het is een woningcomplex waar ze haar eigen appartement heeft, maar als het nodig is kan terugvallen op alle voorzieningen en het gezelschap van andere bewoners. Voor haar ideaal: hulp wanneer het moet, zelfstandig zijn wanneer het kan en gezelschap opzoeken wanneer ze dat zelf wil. “Ik sta op de wachtlijst. Zodra ik de woning krijg toegewezen moet ik binnen een maand van Enschede naar Rotterdam verhuizen. Ik heb nog geen idee hoe ik dat in m’n eentje voor elkaar moet krijgen”, zegt ze. “Ik hoor heel vaak dat mensen meer voor zichzelf moeten zorgen, dat doe ik, ik probeer dat, maar daarvoor heb je wel informatie nodig. Die is soms ontzettend lastig te vinden.” Rita is daarom naar de tentoonstelling van Lang zult u wonen gekomen in Enschede, op zoek naar meer informatie over levensloopbestendig wonen.  

Monique van Haaf: “We zoeken andere woonvormen en oplossingen”

Monique van Haaf, gedeputeerde provincie Overijssel bij Lang zult u wonenRita is met haar wens om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen niet alleen. Het past past bij deze tijd, zegt Monique van Haaf, gedeputeerde van de provincie Overijssel. Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat we naar een tehuis gaan, ook omdat we dat zelf niet meer willen. “Je ziet een duidelijke trend dat mensen ouder worden, maar ook dat ze zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Mensen zoeken naar andere woonvormen en naar andere oplossingen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Als overheid stimuleren we dat en vinden we het belangrijk dat mensen zich bewust worden wat ze zelf allemaal kunnen doen om zo comfortabel en vooral veilig mogelijk thuis te blijven wonen.” Monique van Haaf vindt het belangrijk dat mensen daarbij ondersteund worden. “Je hebt natuurlijk hele fitte ouderen van 70, 80 en misschien zelfs van 90. Maar er komt een moment waarop je misschien wel dingen nodig hebt. Als provincie werken we daarom samen met gemeenten mee aan deze bewustwordingscampagne. Het geeft mensen handvatten, bijvoorbeeld op informatiemarkten, maar ook door de scholing van vrijwilligers.”

Lang zult u wonen in RTL4-programma Mij een zorg! 

Maria Walters van Lang zult u wonen voor de camera van RTL4Op 25 september en 1 oktober besteedt RTL4 aandacht aan Lang zult u wonen. Voor het programma Mij een zorg reisde een cameraploeg in augustus af naar de tentoonstelling van Lang zult u wonen in Enschede. “Het tv-programma gaat over innovaties en ontwikkelingen in de zorg. De programmamakers van RTL4 benaderden Lang zult u wonen als gesprekspartner op het gebied van langer thuiswonen”, vertelt Maria Walters van Lang zult u wonen. Het thema langer zelfstandig thuiswonen is en blijft actueel, volgens Walters. “De overheid wil dat we zelfredzame en anticiperende burgers zijn, dat we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Maar dat vraagt van mensen dat ze dat organiseren en dat ze het nu of straks ook zelf kunnen financieren. Niet iedereen is zich daarvan bewust.”

Uitzending op 25 september en 1 oktober
De uitzending van Mij een zorg! over Lang zult u wonen wordt uitgezonden op RTL4 op zondag 25 september tussen 14.00 en 14.30 uur. De herhaling van het programa is op zaterdag 1 oktober tussen 15.00 en 15.30 uur.

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy