Zelfredzaamheid is geheim van goed oud worden

150 150 admin

Ouder worden is niet altijd makkelijk. Maar het goede nieuws is: hoe je oud wordt heb je voor een deel in eigen hand. Die positieve boodschap kreeg een zaal vol ouderen mee op de Vrouwen van Nu bijeenkomst ,,Een slimme meid is op haar (zorg)toekomst voorbereid”, waar ook Lang Zult U Wonen veel praktische vragen kon beantwoorden.

Als het gaat om ouder worden, overheersen vaak de negatieve verhalen. Over wat je allemaal niet meer kunt, en wat je allemaal moet inleveren. Op de zorg-infodag van Vrouwen van Nu in Lucky in Rijssen, waar ook andere belangstellenden welkom waren, lag het accent vooral op regie houden over je eigen leven. De zorg is immers flink veranderd, en ouderen zullen steeds meer zelf moeten regelen eventueel met hulp van hun netwerk.

Train je brein
Psychiater in opleiding Flora Gossink inspireerde bijvoorbeeld tot actie, door uit te leggen dat het brein weliswaar achteruit gaat maar dat daar wel degelijk wat aan te doen is. Elke dag, liefst een half uur, bewegen en nieuwe uitdagingen aangaan zijn echt werkzaam gebleken. De dames in de zaal gaven eerlijk toe dat ze nu over dagelijkse dingen veel langer doen dan vroeger. Nieuwe vaardigheden als een navigatie instellen of een smartphone bedienen, maar ook zaken die je eerder makkelijk deed, zoals een kerstdiner voorbereiden. Volhouden en doorzetten blijken dan wel degelijk te werken, en vooral niet te snel opgeven want al is het brein wat trager, de meeste dingen zijn echt nog te leren. Puzzelen of een taal leren, elke nieuwe uitdaging versterkt het brein.

Thuiswonen beter mogelijk
Hans Engelbertink van Lang Zult U Wonen kreeg op de informatiemarkt veel vragen over aanpassingen in huis, met name in de badkamer. Ook zijn verhaal voor de volle theaterzaal ging over het zelf regie houden en eigen initiatief. Voor dagelijkse dingen die lastig gaan zijn talloze hulpmiddelen beschikbaar, zodat thuis blijven wonen beter mogelijk is.

Achterover zitten en afwachten? Zeker niet!
Louis Overgoor van Bigmove, voorheen huisarts, legde ook de nadruk op zelfredzaamheid, en anders denken over de zorg. Zo inspireerden alle sprekers de zaal vooral om zelf het heft in handen te nemen. Of het nou om geldzaken gaat of over fysieke ongemakken, om de conditie van het brein of de leefbaarheid in huis. ,,Het drukt je toch met de neus op de feiten dat je niet achterover moet gaan zitten en afwachten’’, aldus enkele bezoeksters. Vragen die leefden varieerden van handige aanpassingen in huis en fit blijven tot het omzetten van de zorgverzekering en positief omgaan met de gezondheid. Ook mantelzorg bleek een punt van zorg, want hoeveel een dierbare ook voor je betekent, het moet wel op te brengen zijn.

Erbij horen
Ineke Ludikhuize, weduwe van de bekende oud-politicus Willem Aantjes, benadrukte het belang van erbij horen, deel zijn van een sociaal verband. Vrouwen van Nu is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van en presentator van de dag Sabine Uitslag benadrukte dat weer volop inspiratie was opgedaan om ook eens naar anderen om te kijken die niet aanwezig konden zijn.
Ook naar zo’n interessante dag over uw zorgtoekomst? Vrouwen van Nu Overijssel houdt er nog twee, waarvoor iedereen zich mag inschrijven: 1 februari in Dedemsvaart en 1 maart in Steenwijk. Informatie op www.vrouwenvannu.nl.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy