Zo veel trappen in huis. Hoe los je dat op?

343 343 admin

Een huis veiliger en comfortabeler maken. Soms is de inbreng van een architect daarbij allesbehalve een luxe. Neem nu de stadswoning van de familie Honig, waar de eerste hindernis zich buiten al aandient. De voordeur is vanaf de straat alleen via een buitentrap en een bordes bereikbaar. En ín huis is er sprake van maar liefst vijf verschillende niveaus, met ook de keuken en de woonkamer op van elkaar afwijkende hoogten. Ga er maar eens aanstaan. Hein Geerdink, architect, en Hans Engelbertink, bouwkundig adviseur van Lang zult u wonen, namen de handschoen op.

Betere toegankelijkheid in huis
Hein Geerdink: “Door al die niveaus telt het huis meerdere korte trappen van een trede of zes. En om die nu stuk voor stuk aan te pakken … in onze ogen is een kleine lift dan een veel beter idee. Maar zorg dan wel dat die zo weinig mogelijk ruimte inneemt. In de hoek van huidige keuken bleek daarvoor de beste plaats, je moet wel op álle niveaus goed uitkomen. Doordat de verschillende verdiepingen nu goed bereikbaar werden konden we een en ander opnieuw indelen. Zo ging het toilet naar het souterrain en werd de keuken aanzienlijk vergroot.”

… en aan de buitenkant
Wat de toegankelijkheid buitenshuis betreft bood de tuinzijde de oplossing. “Daar kan door een betrekkelijk eenvoudige verbouwing van de berging een goed toegankelijke entree worden gecreëerd,” aldus Hein Geerdink.
Naast de toegankelijkheid is bij dit project door het wegnemen van technisch kwetsbare details het onderhoud aanzienlijk vergemakkelijkt. Zo zijn de balkon/loggia’s bij de woning getrokken.

“Door geen kunststof, maar natuurlijke materialen die mooi verouderen te gebruiken krijg je een fraaie oplossing die ook nog eens gebruiksvriendelijk is. Maar zoals bij alle ontwerpen van een architect hebben de klanten het laatste woord. Zij wonen er, het is hun huis. Met hun wensen en smaak, en niet te vergeten hun budget, staat of valt alles.”

De schetsen van Hein Geerdink, inclusief de plattegrondtekeningen van de betaaande en de gewijzigde situatie, vindt u  in het adviesrapport. Hierin zijn ook de voorstellen van Hans Engeklbertink en Hein Geerdink voor kleinere interne ingrepen opgenomen. U vindt dit adviesrapport hier.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de architect Hein Geerdink hein@samenwerken.langzultuwonen.nl en bouwkundigadviseur Hans Engelbertink hans@samenwerken.langzultuwonen.nl

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy