Ouderen waarderen hun huis met een 8,3

1024 683 mariawalters

De meeste ouderen zijn heel positief over het huis waarin ze wonen en hun woonomgeving. Gemiddeld geven ouderen hun huis een 8,3. Dat blijkt uit het Woonplezier-onderzoek van ANBO en de Leyden Academy on Vitality and Aging onder 3200 mensen met een gemiddelde leeftijd van 73,8 jaar.

Blijven waar ze nu wonen

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ouderen graag in huidige woning willen blijven wonen, ook als ze ouder worden. In het onderzoek is gekeken naar de mate waarin mensen zich ‘thuis voelen’ in hun huis. Een onderwerp waar volgens de onderzoekers te weinig aandacht voor is. Dat thuisgevoel hangt volgens ouderen vooral samen met de volgende dingen: een plek waar ze zich op hun gemak en veilig voelen. Dierbare, betekenisvolle spullen in huis die herinneringen en vertrouwdheid oproepen. Maar ook de omgeving en betekenisvolle relaties zorgen ervoor dat mensen zich thuisvoelen.

Wil en wens om te verhuizen is laag

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat weinig ouderen van plan zijn om te verhuizen. Ook in het onderzoek van de ANBO geeft 67% van de respondenten aan niet te willen verhuizen in de toekomst. Als Lang zult u wonen ondervroegen we in 2018 en 2019 samen met I&O Research in vier onderzoeken bijna 6000 55+’ers naar woonplannen in de toekomst. Daaruit blijkt dat de meeste mensen met verbouw- en verhuisplannen in de jongste leeftijdsgroepen vallen. In verhouding zijn meer mensen tot hun 65e van plan om te verbouwen of verhuizen. Naarmate mensen ouder worden maken zij minder plannen, ze worden honkvaster naarmate de leeftijd stijgt.

Lees meer in de vier onderzoeken van Lang zult u wonen en I&O Research

 

 

 

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy