Lang zult u tuinieren

300 299 admin

Veel mensen mogen graag in hun tuin zijn. Daar hoort bij dat ze dan ook geregeld in die tuin bezig moeten zijn. Want, zo zegt Kitty Scholten van Scholten Groen Advies in Rossum: “De onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Toch zijn er tuinen waarin je heel lang kunt blijven tuinieren, ook als bewegen wat moeilijker wordt. Heel belangrijk is natuurlijk vooral dat je lang kunt blijven genieten van je tuin.”

“Door de indeling, de juiste keuze in verharding en beplanting kun je zorgen dat een tuin met minder onderhoud toe kan. Kies bijvoorbeeld niet een gevoelige bodembedekker die veel aandacht vraagt. En zet planten zo bij elkaar dat ze een sluitend geheel vormen en onkruid geen kans krijgt. Dat scheelt een hoop geschoffel en gewied. Als bukken niet meer zo goed gaat of als u aangewezen bent op een rolstoel zijn planten in verhoogde bakken een uitkomst.”

Bewegingsvrijheid
“Denk er bij de indeling van de tuin aan dat je je er makkelijk moet kunnen bewegen. Dat begint al bij de overgang van het huis naar de tuin. Houd het liever drempelloos en vermijd op- en afstapjes. Op papier zien ze er vaak leuk uit, maar in de praktijk kunnen het nare struikelblokken zijn. Houd de paden voldoende breed, zeker als de tuin rolstoelvriendelijk moet zijn. Een tuin kan je ook in beweging houden, geestelijk en lichamelijk blijf je zo langer fit.”

Zien waar je loopt
“Heel belangrijk is ook het licht,” zegt Kitty, “en dan bedoel ik vooral het daglicht. Je moet steeds goed kunnen zien waar je loopt. Met de kleur van de bestrating kun je hier op inspelen.. Let er bij het planten al op dat bomen en struiken het huis niet te veel in de schaduw gaan zetten. Licht van buiten is in de woning belangrijk, licht en groen zijn belangrijk voor het welzijn van mensen.”

Zorgen voor evenwicht
Kitty Scholten over haar werk: “Voor het ontwerpen van een tuin heb ik altijd eerst persoonlijk overleg met de mensen. Alleen dan kun je ontdekken wat mensen belangrijk vinden en welke stijl ze mooi vinden. Bovendien komen de mogelijkheden voor onderhoud van de tuin nu en in de toekomst ook ter sprake.
Het valt me op dat mannen vaak praten over de hoofdlijnen en de functionele indeling, terwijl vrouwen meer in kleuren en detailvormen denken. Het is een uitdaging om evenwicht in het ontwerp te krijgen en ervoor te zorgen dat de tuin rust uitstraalt. Ik zoek graag naar de mogelijkheden voor ‘lang zult u wonen én tuinieren’. In de vorm van een tuin waarin je de seizoenen beleeft, een tuin waarvan je lekker lang zonder te veel moeite kunt blijven genieten.”

Voor meer info: www.scholtengroenadvies.nl
        

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy