Waar wilt u wonen als u ouder wordt?

309 219 admin

Als we u zouden vragen waar u het liefst woont, straks op uw oude dag, waar zou dat zijn? De meeste mensen hoeven daar niet lang over na te denken. Thuis, op de plek waar ze nu wonen, in hun sociale omgeving, bij hun kinderen of in een groot huis samen met vrienden.


We willen zo lang mogelijk regie houden
Het verzorgingstehuis? In de gesprekken die we als Lang zult u wonen hadden met toevallige voorbijgangers werd het verzorgingstehuis door niemand genoemd als het droomscenario om de oude dag door te brengen. Het is bekend dat we als Nederlanders graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dat we zo lang mogelijk regie houden over ons eigen leven. Iets wat sinds 2015 ook nadrukkelijk beleid is van de overheid. Wie een lichte zorgvraag heeft, kan niet meer terecht in een instelling.

“Je ziet je hele leven aankomen dat je een keer oud wordt”
Er wordt meer van de samenleving gevraagd, ook als het gaat om het nadenken over je eigen oude dag, zei Erik Dannenberg, toenmalige wethouder van Zwolle, in 2014 al tegen Lang zult u wonen: “Je kunt je hele leven aan zien komen dat je een keer oud wordt. Heb je dan ook zelf nagedacht over hoe doe ik dat straks in huis met een rollator? Of hoe kom ik boven als ik slecht ter been ben?”

We worden zelf verantwoordelijk voor onze oude dag
Natuurlijk moet het wel kunnen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Niet iedereen is doordrongen van de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt, bleek uit het eind maart verschenen rapport van het Aanjaagteam Langer zelfstandig wonen. Een traplift, een badkamer of slaapkamer op de begane grond, drempelvrije verdiepingen. Een huis verbouwen kost geld en flink wat organisatievermogen.

Wie gaat het allemaal regelen en betalen?
Wie moet dat allemaal regelen en betalen? Moeten we zelf sparen voor onze oude dag en eventuele woningaanpassingen. Of mogen we leunen op onze overheid als verzorgingsstaat? Ook dat vroegen we als Lang zult u wonen op straat aan willekeurige voorbijgangers, jong en oud. Benieuwd naar hun antwoorden? Bekijk dan de video: waar woont u tegen de tijd dat u 70 bent?

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy