De val-airbag komt er!

1024 768 admin

In 2013 schreven wij een prijsvraag uit naar het beste Lang zult u wonen-idee. Ook een klas jonge studenten van de Kunstacademie ARTEZ in Enschede ging onder leiding van docent Hein Jan Geerdink aan de slag.

Een aantal verrassende ideeën en ontwerpen was het resultaat. Zo ook de ‘val-protectie-riem’ met airbags van Niek van der Pavert. Bedoeld ‘om een val te breken en heupletsel te voorkomen en onder de normale kleding te dragen’. Toen mijn oog gisteren viel op een artikel in Zorgvisie kon ik een glimlach niet onderdrukken.

Want, daarin lees ik dat Heike Vallery van de TU-Delft  een prototype val-airbag heeft ontwikkeld dat onder de kleren te dragen is. Voor de ontwikkeling van de airbag werkt zij samen de afdeling BioMechanical Engineering en de Nederlandse start-up WOLK BV. De valairbag beschermt ouderen tegen lichamelijk letsel in geval van instabiliteit. Vallery doet onderzoek naar het valalgoritme dat instabiliteit bij oudere mensen moet voorspellen. Dit zorgt ervoor dat de airbag zich tijdig opblaast. Binnen een jaar zal het vernieuwde valalgoritme ingebouwd worden in de eerste serie van valairbags die WOLK gaat produceren.

Ben benieuwd of ik een toekomstige gebruiker van deze valairbag zal worden.

Maria Walters

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy