Lang zult u wonen in de spotlight op RTL4

150 150 admin

Afgelopen woensdag reisde een cameraploeg van RTL4 af naar Enschede om opnames te maken voor het nieuwe tv-programma Mij een zorg! “Het tv-programma gaat over innovaties en ontwikkelingen in de zorg, de programmamakers van RTL4 benaderden Lang zult u wonen als gesprekspartner op het gebied van langer thuiswonen”, vertelt Maria Walters van Lang zult u wonen. Het thema langer zelfstandig thuiswonen is en blijft actueel, volgens Walters. “De overheid wil dat we zelfredzame en anticiperende burgers zijn, dat we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Maar dat vraagt van mensen dat ze dat organiseren en dat ze het nu of straks ook zelf kunnen financieren. Niet iedereen is zich daarvan bewust.”

Bewustwording kan ook betekenen: geld opzij leggen

Johan Slaa van ouderenorganisatie PCOB bij opnamen RTL 4 Lang zult u wonen
Bewustwording is voor Lang zult u wonen al sinds de start in 2013 het speerpunt van de campagne. En die boodschap is hard nodig, volgens Johan Slaa van de ouderenbond PCOB in Enschede. Als hij iets veel hoort van ouderen, dan is het: straks, als we echt aanpassingen nodig hebben in ons huis, dan lossen we het wel op. Maar wat als het straks niet meer kan? “We zijn als ouderenbond bezig om mensen hier goed over voor te lichten, dat doen we samen met Lang zult u wonen. Het is niet altijd een leuke boodschap dat je na moet denken over je oude dag”, beseft Slaa. “Zeker als je jezelf nu nog heel goed kunt redden, moet je er toch al wel over nadenken. En misschien besluit je dat je het nu nog niet nodig hebt, dan nog is het heel goed om te weten wat er allemaal mogelijk is. De spullen die nu op de markt zijn, zijn zo mooi. Het is echt niet meer zo dat je huis er als een ziekenhuis uit gaat zien als je je woning aanpast, ook dat laten we de mensen zien. We proberen mensen daarom bewust te maken wat de mogelijkheden zijn. Zodat ze, als ze het nodig hebben of als ze gaan verhuizen of verbouwen, weten wat er te koop is en waar ze de hulp kunnen vinden die ze nodig hebben en als het kan er ook wat voor opzij hebben gelegd.”

Hillie (74): “Huis aanpassen is nu nog niet nodig, we zijn nog gezond”

Bezoekers Hillie en Louk op informatiemarkt Lang zult u wonenVoor Hillie (74) en Louk (67) uit Enschede is het bezoek aan de tentoonstelling van Lang zult u wonen tijdens de opnamedag vooral oriënterend. “We hebben het nu nog niet nodig”, geeft Hillie aan. Ze zijn samen nog fit en gezond. “Straks, als het echt nodig is, passen we ons huis wel aan.” Toch heeft Hillie nu wel dingen gezien die ze ontzettend handig vindt en waarvan ze het bestaan niet kende. “Zo’n beweegbaar aanrechtblad bijvoorbeeld, ik wist niet dat dat bestond. En die kookbeveiliger, ja, ook wel iets wat ik zou willen” Ze beseft dat het, als het straks echt nodig is, geld kost om die aanpassingen aan te brengen. “Mochten we straks een traplift nodig hebben, dan kopen we er één. Ik weet nog dat mijn schoonmoeder een traplift kreeg, ze was er zo blij mee en zei dat ze dat veel eerder had moeten doen. We gaan op dit moment nog geen geld investeren in het aanpassen van onze eigen woning omdat het nog niet nodig is. Maar we zorgen er wel voor dat er geld opzij leggen zodat er straks een potje is waarvan we dat kunnen betalen. Als je hier rondloopt ga je daar wel over nadenken.”

Uitzending op 25 september en 1 oktober op RTL4
Monique van Haaf, gedeputeerde van de provincie Overijssel - Lang zult u wonen op RTL4
RTL4 heeft op de tentoonstelling van Lang zult u wonen met verschillende betrokkenen gesproken over het belang van levensloopbestendig wonen. Monique van Haaf, gedeputeerde van de provincie Overijssel, komt in de uitzending aan het woord. En Anita Kollen demonstreert verschillende aanpassingen die het leven thuis een stuk makkelijker, veiliger een aagenamer maken. De uitzending van Mij een zorg! met Lang zult u wonen is te zien op zondag 25 september tussen 14.00 en 14.30 uur op RTL4. Op zaterdag 1 oktober is de herhaling (tussen 15.00 en 15.30 uur).

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy