Sonja Zimmerman en Gre Bennen over het preventief huisbezoek in Dronten

Preventief huisbezoek: de vrijwilliger heeft ouderen veel te bieden

300 200 admin

In Dronten zijn veel voorzieningen en regelingen die speciaal voor ouderen in het leven zijn geroepen. Van het ondernemen van activiteiten, tot samen eten. Maar ook hulp en ondersteuning op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Zoals de pas geïntroduceerde Blijverslening in de gemeente Dronten die het mogelijk maakt om eventuele woningverbeteringen te financieren. Maar niet iedere oudere kent die mogelijkheden. Daarom gaan vrijwilligers als Gre Brennen op pad om preventieve huisbezoeken af te leggen. “Het is fijn om mensen al die dingen aan te kunnen bieden.”

De vraag die centraal staat: hoe gaat het met u?
Gre Bennen is één van de acht vrijwilligers in de gemeente Dronten die preventieve huisbezoeken aflegt. “Vaak bel ik mensen om een afspraak te maken en dan zeggen ze: maar ik kan alles nog prima zelf hoor. Als we dan met elkaar in gesprek gaan, vinden ze het toch prettig om een luisterend oor te vinden. Persoonlijke aandacht is tegenwoordig niet overal even makkelijk te vinden en wij zijn er juist om die persoonlijke aandacht te geven. Eigenlijk is het een gesprek waarin we vragen: hoe gaat het eigenlijk met u? Gaat alles nog naar wens? Kunt u alles nog zelf of zijn er dingen waarmee we u kunnen helpen?”

De tijd voor een gesprek en aandacht
De vrijwilligers in Dronten hebben de tijd en nemen de tijd om in gesprek te gaan met inwoners die de leeftijd van 75 en 80 jaar bereiken. “Veel mensen die net 75 zijn geworden zijn nog heel actief en staan nog volop in het leven. Ik maak vaak genoeg mee dat we de afspraak uit moeten stellen omdat mensen net op het punt staan om op vakantie naar Spanje te gaan.” Maar wat Gré Bennen ook ziet is eenzaamheid. Mensen die niet goed te been meer zijn en daardoor niet zo makkelijk het huis meer uit gaan. Mensen die zich afvragen of er op de zondagen misschien iets leuks te doen is. Of die graag samen met anderen willen eten. In die gevallen kunnen de vrijwilligers tips en adviezen geven en wijzen op de vele mogelijkheden die er in Dronten zijn om gezelschap op te zoeken of dingen te ondernemen.

Van het doen van boodschappen tot klusjes in en om het huis
Want juist daar is het om te doen bij het preventief huisbezoek. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. Zo heeft de Meerpaal in Dronten de Praktische Hulpdienst, een groep vrijwilligers die helpt met het doen van boodschappen en het doen van klusjes in en om het huis. Er zijn ook speciale vervoersmaatjes, vrijwilligers die tegen een geringe onkostenvergoeding mensen vervoeren naar de leuke activiteiten waar ze anders niet naartoe zouden kunnen.

Veel mensen weten niet wat er mogelijk is
Veel ouderen zijn niet van die mogelijkheden op de hoogte, weet Sonja Zimmerman, manager Welzijn bij de Meerpaal Dronten. “De vrijwilligers kunnen mensen wijzen op het aanbod dat we hebben. Van de maaltijdvoorziening via Tafeltje Dekje tot de activiteiten bij de Zonnebloem.” Volgens Sonja Zimmerman draait het bij het preventief huisbezoek vooral om de ontmoeting en het gesprek. Natuurlijk kan tijdens de huisbezoeken kan ook aan het licht komen dat inwoners professionele hulp of zorg nodig hebben. “Als dat zo is, kunnen de vrijwilligers ook regelen dat er een professional bij iemand langs komt. Maar dat doen we nooit zonder instemming van de mensen zelf.”

Aanbieden van voorzieningen en regelingen
Voor de vrijwilligers zoals Gre Bennen is het waardevol om mensen iets aan te kunnen bieden waar ze behoefte aan hebben. Dat kan hulp zijn bij een klusje, iets gezelligs ondernemen, maar daarnaast zijn er ook veel regelingen en subsidies waar mensen voor in aanmerking komen. Zo is in de gemeente Dronten onlangs de campagne Lang zult u wonen van start gegaan. Een campagne die mensen helpt bij het nadenken over het veiliger en comfortabeler maken van hun woning. Daarnaast is er in Dronten een Blijverslening verkrijgbaar voor mensen die woningverbeteringen willen financieren. “Het is mooi dat we als vrijwilligers mensen dat soort dingen kunnen aanbieden. Als we bij mensen geweest zijn, horen we dan ook vaak: toch fijn dat u even geweest bent.”

Meer informatie over de Meerpaal Welzijn
Op website van De Meerpaal Welzijn vindt u veel informatie over de mogelijkheden voor maatschappelijke ondersteuning in de gemeente Dronten. Wilt u meer weten over de campagne Lang zult u wonen en de Blijverslening in de gemeente Dronten dan vindt u meer informatie op de informatiepagina op samenwerken.langzultuwonen.nl

 

 

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy