Het elftal van Lang zult u wonen Dalfsen komt bij u op bezoek

1024 683 admin

Marius Veltmaat is in de gemeente Dalfsen de coördinator van een groep van elf vrijwilligers die op huisbezoek gaan in het kader van Lang zult u wonen. “Samen met de bewoners bekijkt een vrijwilliger waar in en om het huis aanpassingen wenselijk zijn. Dit gebeurt aan de hand van het Lang zult u wonen-thuisscanboekje.”

“De mensen die we bezoeken hebben zichzelf aangemeld, bijvoorbeeld op de informatiemarkt. Soms ook heeft een installateur, aannemer of de gemeente hen naar ons doorverwezen. Zowel bewoners als vrijwilligers ervaren de huisbezoeken als plezierige ontmoetingen, waarbij geheel vrijblijvend wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om de woning aangenamer te maken.”

Wie bellen er aan?
De huisbezoekers zijn afkomstig uit de vrijwilligerspool van Landstede Welzijn. De meesten hebben al ervaring met huisbezoeken, vaak voor enquêtes. Verder blijkt dat een groot deel van hen werkzaam was (of is) in de zorg. Door de gemeente Dalfsen zijn de dames en heren van het team specifiek voorbereid op de Lang zult u wonen-huisbezoeken.

Bewoners zien zin van aanpassingen vaak al in
Marius Veltmaat: “Onze vrijwilligers bezoeken veelal mensen die al overtuigd zijn van het belang van aanpassingen. Omdat die bewoners al te maken hebben met lichamelijke beperkingen of voelen dat die er aan staan te komen. Het enthousiasmeren van mensen om vroegtijdig maatregelen te nemen komt dan ook betrekkelijk weinig voor. Dat komt volgens mij ook omdat de informatiemarkten vooral mensen trekken die al serieus aanpassingen overwegen. In dat opzicht verwacht ik volgend jaar februari op de infomarkt in Nieuwleusen een wat ander publiek, omdat die markt gekoppeld wordt aan de Ondernemersbeurs.”

Nog wat huiverig voor huisautomatisering
Bij de bezoeken die gemiddeld zo’n anderhalf uur duren is domotica niet het meest favoriete gespreksonderwerp: “Het lijkt erop dat de nieuwe technologieën voor velen nog een brug te ver zijn. Ook de grote verscheidenheid in het aanbod, zonder duidelijke standaardisatie, zorgt ervoor dat domotica als erg ingewikkeld wordt ervaren.”

Ook graag bij huurders op bezoek
“De stimuleringsregeling van de gemeente Dalfsen voor het aanpassing van de woning geldt voor zowel huiseigenaren als huurders. Wij bezoeken dan ook net zo graag huurders als huizenbezitters. Heeft u belangstelling voor een gesprek met een vrijwilliger bij u thuis? Bel dan even Landstede Welzijn (088 850 8800) en we maken met u snel een afspraak voor een bezoek.”

Fotograaf: Paul Scholten

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy