Seniorenhuisvesting biedt grote kansen. Welke ondernemers maken er werk van?

1024 1024 admin

‘Ondernemerskansen in de senioren- huisvesting’. Die veelbelovende titel trok 24 november tal van ondernemers uit de bouwwereld naar de Enschedese hoofdvestiging van de Koopmans Bouwgroep. Tijdens de door de Kamer van Koophandel en Bouwend Nederland Regio Oost georganiseerde bijeenkomst, deed gastheer en directeur Maarten Karsemeijer van Koopmans de aftrap en volgden presentaties van John Bakker, Maria Walters en Yvon Versteeg. Dit alles onder leiding van Eric Nak van de Kamer van Koophandel.

Nieuwe markt vraagt om nieuwe samenwerkingsvormen
John Bakker, adviseur Ondernemersondersteuning bij KvK Zwolle, schetste kort wat seniorenhuisvesting voor de bouw kan gaan betekenen: uitgaande van domotica (tussen € 8.000 en 20.000 per woning) en ‘grotere aanpassingen’ (€ 10.000 – 65.000) belopen de schattingen voor alleen al Overijssel tot 2040 een bedrag tussen 473 miljoen en 5 miljard euro. Er zijn echter wel een paar ‘maren’. Het merendeel van de huidige 50- en 60-plussers is veeleisend en vraagt steeds vaker om oplossingen op maat. Nieuwe samenwerkingsvormen in de bouw kunnen daarop een goed antwoord zijn. Verder moet rekening worden gehouden met nieuwe concurrenten die in het seniorengat in de markt duiken (‘In 1 dag een veilige douche!’).

En … kan en gaat de consument het zelf betalen? Bijna de helft wel, blijkt uit onderzoek. Als bronnen voor verdere financiering opperde John Bakker de gemeenten (stimuleringsmaatregelen), de Wmo en mogelijk een organisatie als SVn die nu al duurzaamheidsleningen verstrekt en een soortgelijke financiering voor langer zelfstandig wonen zou kunnen opzetten.

Koopkrachtige doelgroep zoekt betrouwbare bedrijven met het juiste aanbod
Maria Walters van Lang zult u wonen gaf in haar betoog aan dat 97% van de 55-plussers niet naar een verzorgingshuis wil. En dat het merendeel van de huidige 60-plussers in zichzelf wil investeren, het geld niet blijft oppotten voor de kinderen. Lang zult u wonen heeft de afgelopen jaren, vooral samen met de Overijsselse gemeenten, gewerkt aan de bewustmaking dat men vroegtijdig maatregelen moet nemen om daadwerkelijk langer thuis te kunnen blijven wonen.

De potentiële, relatief koopkrachtige klanten zijn op zoek naar betrouwbare bedrijven of groepen van bedrijven die met een goed aanbod komen. Lang zult u wonen speelt graag een rol in het met elkaar in contact brengen van beide partijen. Ook van groot belang zijn de woningcorporaties, want de meeste huurders willen net zo goed langer in hun vertrouwde huis blijven wonen. Om dezelfde reden gaat er veel aandacht worden geschonken aan ‘Lang zult u wonen, ook met dementie’.

Toch nog koudwatervrees?
Yvon Versteeg, fysiotherapeute, én zorgconsulente bij de Hoogstraten Groep in Almelo, stelde, geïnterviewd door dagvoorzitter Eric Nak van Kamer van Koophandel Oost Nederland, dat ze merkt dat veel ouderen toch nog terughoudend zijn waar het gaat om aanpassingen van hun huis. “Kan altijd nog wel” en “Ik ben nog niet oud” zijn nogal eens de dooddoeners waar ze mee geconfronteerd wordt. “Jongeren staan duidelijk meer open voor veranderingen.”

Van grote projecten naar meer kleinschalig
Patrick Welman, wethouder Economie en Werk van gemeente Enschede, was de slotspreker op de bijeenkomst. “De grote bouwkranen zullen de komende tijd het Enschedese stadsbeeld minder gaan tekenen,” was zijn waarschuwende binnenkomer. Ook hij ziet kansen op kleinschaliger terrein. “In 2040 zal Enschede naar schatting 8000 65-plus-huishoudens tellen. Mensen die in de aanloop naar die tijd bereid zijn om voor kwaliteit te betalen. Daar liggen vanaf nu kansen voor de bouw.”

Gemeente Enschede schenkt niet alleen door deelname aan Lang zult u wonen aandacht aan langer zelfstandig wonen. “We zijn erover in gesprek met de wooncorporaties in onze gemeente, verwachten het nodige van vergunningvrij bouwen voor mantelzorg, werken mee aan valpreventie en we hebben samen met onder meer ROC van Twente en zorginstelling Livio een voorbeeldhuis laten inrichten. Met op alle punten de kans dat er werk voor de bouw uit kan voortvloeien.”

* Volgend filmpje werd vertoond en geeft inzicht in veranderende financiering en regelgeving.
* Meer weten over innoveren? De Kamer van Koophandel geeft advies en informatie over het ontwikkelen van een nieuw product of dienst.
* In deze publicatie van Platform31 vindt u voorbeeldprojecten uit Nederland, waaronder de Lang zult u wonen-aanpak in Hengelo en Overijssel.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy